От първо лице за бягството от Афганистан

OFFNews 21 август 2021 в 10:55 4412 0

Снимка Twitter/ @saadmohseni

Фотографът Рамин Рахман, запечатал кадрите с претъпкания военен самолет с афганистански бежанци, разказа пред Нова тв за бягството си от страната.

27-годишният афганистански фотограф напуска страната с претъпкания американски военен самолет, излетял от международното летище в Кабул. 

Пътят до летището

В ранните часове на понеделник талибаните нахлуват в града от запад. Рахман чува и първите изстрели. Тогава получава и обаждане от свой приятел от Германия, който му казва да отиде на летището, откъдето може да напусне страната със самолет, с който ще бъде евакуирано германското посолство. 

Докато фотографът пътува към летището, приятелят му успява да го включи в списъка за евакуация на Германия, благодарение на това, че е работил за няколко германски медии.

Рахман разказва още, че е нямал време да мисли. Взел е само телефона и лаптопа си и е тръгнал към летището, без виза, без други документи (в последната година е кандидатствал за виза и е предстояло да му бъде издадена).

"Без военни, без охрана, само много жени, мъже и деца в паника", така фотографът описва пред "Гардиън" видяното на летището. Той става свидетел на сцената с турския самолет, на който в отчаян опит да избягат се катерят десетки.

Около 21 ч. хората разбират, че талибаните са успели да влязат в летището. Отново се чуват изстрели. Тогава Рахман се обажда на приятеля си в Германия и научава, че самолетът ще излети най-рано утре.

Няма връщане назад

"Това беше ужасна новина, но връщане назад нямаше", коментира още той. В този момент фотографът вижда малка група хора, извеждани към военната писта от американски униформени. 

"Това е американска земя и талибаните няма да дойдат тук", казва един от военните. В този момент Рахман и десетки други започват да тичат в посока на тази част на летището. Изстрелите продължават. 

На борда на самолета

Фотографът вижда как стотици афганистанци се качват на борда на американски военен самолет. 

"Последвах ги, това беше всичко, което можех да направя", казва мъжът. В този момент страхът надделява. Стотици бягащи са на борда, няма място за сядане, няма въздух, не е ясно дали въобще самолетът ще излети.

В този момент пилотът започва да крещи, че има твърде много хора и самолетът няма да може да излети. Военните започват да свалят хората около предната и задната врата. 

Рахман обаче е в средата на самолета, заобиколен от жени с новородени деца.

Той разказва пред "Гардиън", че се е почувствал виновен и решава да слезе. Проправяйки си място към вратата, един от военните го спира с думите, че е опасно и трябва да остане на пистата.

Рахман и десетки други стоят пред врата на самолета, когато друг военен им казва да се качат в самолета. Вратите се затварят след тях. Следва един час, в който самолетът остава в режим на готовност.

"И тогава, без предупреждение, самолетът започна да се движи. Започна да лети. Излетяхме", разказва афганистанският фотограф и допълва:

"Това беше един от най-щастливите моменти. Всички аплодираха. Бяхме признателни на американския пилот. Знаехме, че ако този самолет не беше дошъл, вероятно щяхме да умрем.  Бяхме толкова щастливи."

В момента афганистанският фотограф се намира в американската военна база в Катар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови