Още трима са под карантина заради съмнения за ебола в Испания

OFFNews 07 октомври 2014 в 21:35 5058 0

Снимка: болница "Карлос III"

Трима души са били поставени под карантина заради съмнения за ебола в мадридската болница, в която медицинска сестра се зарази с вируса. Наблюдават се други 50 души, които е възможно да са имали контакт с нея, съобщиха испанските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Освен инфектираната 40-годишна жена, има още три случая, при които може да става въпрос за болестта.

Това са нейният съпруг, който е с висок риск, друга медицинска сестра и мъж, който наскоро се е завърнал от чужбина.

Съпругът на медицинската сестра не е показал признаци на заболяването досега, но е поставен под наблюдение като предпазна мярка, съобщи д-р Франсиско Арналич, завеждащ вътрешна медицина в болница "Карлос III", където беше констатиран първия случай.

Втората медицинска сестра, която също се е грижила за починалия на 25 септември свещеник, се оплакала от диария, но няма температура - най-честият симптом на ебола.

Третият човек е нигериец, който наскоро е пристигнал в Испания. Неговият първи тест е отрицателен за заболяването, но остава под карантина.

Главният координатор за извънредни ситуации на Здравното министерство Фернандо Симон заяви, че 40-годишната сестра е в стабилно състояние. Той отхвърли критиките, че испанските власти не са взели бързи мерки за справяне със ситуацията. 

Съюза на медицинските сестри в Испания отправи обвинения, че страната не ги е подготвила достатъчно за справяне с подобни случаи и че няма осигурено достатъчно модерно оборудване за предпазване от ебола.

В следствие на това около 20 здравни работника излязоха на протест пред болница "Кaрлос III".

Заразяването на сестрата показва, че медицинските работници са изложени на голям риск дори в по-напреднали лечебни заведения в Европа и САЩ, каза д-р Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни болести от Университета Вандербилт.

Вирусът, който причинява ебола, се разпространява чрез директен контакт с телесни течности на заразен човек. 

Повече от 370 здравни работници са починали вследствие на вируса в най-засегнатите страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови