Още 13 души загинаха при продължаващите бомбардировки в Източна Гута

OFFNews 22 февруари 2018 в 16:37 3704 2

Снимка Reuters

Още 13 души загинаха днес при нови бомбардировки на правителствените сили срещу завзет от бунтовниците район източно от Дамаск. Бомбардировките вече взеха няколкостотин жертви.

Силите на сирийския режим атакуват района от дни и рушат жилищни сгради, болници и инфраструктура.

Според организацията "Лекари без граници" за три дни в Източна Гута са бомбардирани 13 болници, в които работят нейни медици.

По данни на болниците за два дни и половина при бомбардировки и артилерийски обстрел са били убити 237 и ранени най-малко 1285 души. Организацията подчерта, че това са само сведенията от болниците, с които работи и че броят на жертвите расте с всеки час.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права от неделя са убити най-малко 335 цивилни, включително 79 деца и 50 жени, а ранените са над 1700.

Бомбардировките принудиха много от 400-те хиляди жители на Източна Гута да спят в мазета и импровизирани убежища, а лекарите, както и спасителите, които дни наред търсят и вадят от развалините оцелели, са претоварени и изтощени, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според руски информационни източници Москва е подсилила присъствието си в Сирия с няколко бойни самолета, включително най-нови изтребители. Медии показаха кадри от кацането на два самолета Су-57 във военновъздушната база Хмеймим в провинция Латакия - основна база на руските операции в Сирия. Вчера там пристигнаха самолет за ранно предупреждение А-50, четири изтребителя Су-35 и четири самолета за въздушна подкрепа на сухопътни войски Су-25.

Кремъл не коментира днес съобщенията и прехвърли въпросите към военните, които също запазиха мълчание. Русия отхвърля обвиненията, че е отговорна за множащите се цивилни жертви в Източна Гута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!