Осъдиха Силвио Берлускони на 1 г. затвор

Вероника Шербанова 07 март 2013 в 13:30 2761 1

Силвио Берлускони Снимка: EPA/БГНЕС
Силвио Берлускони Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше осъден на 1 година затвор, съобщи Би Би Си.

Той беше признат за виновен от съда в Милано заради публикуването на подслушан телефонен разговор във вестник, притежаван от брат му. 

Записът е бил направен от италианската полиция във връзка с опит за превземане на Banca Nazionale di Lavoro от застрахователната група Unipol.

Най-вероятно Берлускони ще обжалва присъдата.

В същото време Апелативният съд оправда бившия италиански премиер за данъчни измами, свързани с продажбата на права за излъчване от телевизионната му компания “Медиасет” на завишени цени.

Първоначално той беше осъден на 4 г. затвор по това обвинение, но присъдата му беше намалена на 1 г. само след няколко часа. Законът за амнистията позволява намаляването на присъди с до 3 г., за да се предотврати препълването на затворите.

Съдът постанови още Берлускони и “Медиасет” да възстановят на данъчните власти щети в размер на 10 милиона евро. Освен това му беше забранено да заема държавна длъжност в продължение на 5 години, а ръководна длъжност в компании – 3 години. 

В момента срещу Силвио Берлускони се води и дело за секс с непълнолетна проститутка по време на парти. Присъдата се очаква на 18 март. До края на месеца се очаква и решение по дело за данъчни измами.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови