Берлускони: Мусолини е извършил много добри неща

Вероника Шербанова 27 януари 2013 в 17:41 2296 0

Силвио Берлускони
Силвио Берлускони

Бенито Мусолини е извършил много добри неща, въпреки преследването на евреите. Това заяви бившият италиански премиер Силвио Берлускони на церемонията по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

По думите на Берлускони най-лошата грешка на фашисткия лидер е расовата му политика, освен която е направил толкова много в други области.

Берлускони защити Мусолини и за това, че се е съюзил с Адолф Хитлер. По думите му Мусолини вероятно е смятал, че мощта на Германия ще стане толкова голяма, че за Италия ще е по-добре, ако е неин съюзник.

След 1938 г. Мусолини издава редица закони, с които забранява на евреите да бъдат назначавани на държавна служба, да постъпват във въоръжените сили на Италия, да постъпват в Националната фашистка партия. На евреите не е разрешено и да се женят помежду си.

По времето на Мусолини Италия участва в депортирането на евреи към лагерите на смъртта. Според някои данни жертвите на Холокоста са около 7500.

Италия не носи същата отговорност за Холокоста като Германия, категоричен е Силвио Берлускони.

Преди десет години Силвио Берлускони отново защити Бенито Мусолини, като каза, че той не е убил никого. През 2010 г. пък бившият италиански премиер публично се пошегува с евреите и Холокоста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови