Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Осъденият за антивоенните рисунки на детето си баща е заловен в Минск

OFFNews 30 март 2023 в 12:00 2189 3

Москалев

Снимка The Moskow times

Алексей и Маша

Алексей Москалев, самотният баща, осъден на две години затвор по обвинение в многократно "дискредитиране" на армията заради антивоенни рисунки на дъщеря му, е бил задържан в беларуската столица Минск. Това съобщи адвокатът му Дмитрий Захватов пред "Медиазона". Защитникът е поддържал връзка с него след бягството му, малко преди обявяване на присъдата.

"Сега нямам контакт с Алексей. Телефонът му не отговаря. Не мога да потвърдя със сигурност, но по косвени данни изглежда, че това е така. Това е много лошо", коментира Захватов.

Как в ''демократична'' Русия осъдиха мъж заради антивоенна рисунка на дъщеря му

Анонимен източник твърди, че задържането е станало "заради активирането на мобилен телефон в апартамента", който е бил използван за проследяването му.

Москалев бе осъден на 28 март от Ефремовския окръжен съд в Тулска област, но не присъства в залата при произнасяне на присъдата. Тогава говорителката на съда Олга Дячук заяви, че Москалев е избягал от домашен арест предната нощ.

Съдията издаде заповед 13-годишната му дъщеря Мария Москалева да бъде поверена на грижите на социалните служби. Момичето бе изпратено в приют в началото на март, когато баща ѝ бе поставен под домашен арест. По-късно стана ясно, че през януари Комисията по проблемите на малолетните и непълнолетните е завела дело за ограничаване на родителските права. Изслушването по делото е насрочено за 6 април.

Правоприлагащите органи се заинтересуваха от съдбата на Москалеви през април 2022 г., когато момичето направи антивоенна рисунка в час по изобразително изкуство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

30.03 2023 в 13:51

Още една новина, която рашистките тролчета няма да коментират.

345

2

Джендо Джедев

30.03 2023 в 13:22

Кофти дестинация за бягство е избрал тоя човек. Жалко! И малкото читави руснаци като него са обречени на изчезване в тая кочина.

-1650

1

ob1

30.03 2023 в 12:42

Без съмнение крайно опасен престъпник. Направо номер едно в списъците на оркската мисловна полиция...
 
X

Подкастът на OFFNews