Опозицията смаза управляващата партия на местните избори в Истанбул

Екрем Имамоглу от кемалистката Народнорепубликанска партия има над 1 милион гласа преднина пред кандидата на партията на Ердоган

OFFNews 01 април 2024 в 09:27 5623 0

Снимка Getty Images

Стотици хиляди жители на Истанбул празнуваха до разсъмване победата на местните избори на основната опозиционна кемалистка Народнорепубликанска партия (НРП), предаде БТА.

Вчера Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, спечели за втори път този пост, но този път с още по-внушителен, рекорден резултат.

Улиците около сградата на Истанбулската голяма община в квартал Сарачхане почерняха от хора от различни възрасти. С червени знамена и плакати на Ататюрк хората, сред които преобладаваха младите, някои дошли с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, клаксоните на колите огласяха наоколо.

Според неофициалните резултати при преброени около 95% от бюлетините, той води с един милион гласа преднина (предишните избори през 2019 г. бе спечелил с 800 000 гласа повече) или с 50% преднина пред опонента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, който получи 41,4%.

В първата си реч пред многохилядното множество, след като стана ясно, че води убедително пред Курум, Имамоглу запретна ръкави - характерен негов жест, познат от предишните избори, когато Ердоган бе касирал вота. Той посочи, че започва нов период в живота на истанбулчани.

“Спечели този прекрасен 16-милионен Истанбул, спечели неговото голямо семейство. Този мегаполис е уникален, защото съвместява хора от различен етнически произход с различни вярвания. И те имат право да бъдат неговите стопани, а не да чакат нечия милост“, каза той.

Този път Имамоглу спечели в напрегната обстановка, която бе изпълнена с компромати, заплахи и нападки от страна и на управляващите, и на бившите съюзници на НРП в Националния алианс. Ердоган лично агитираше на митингите срещу Имамоглу и изпрати министри от правителството да агитират в подкрепа на опонента Мурат Курум. Всички партии издигнаха свои кандидати с цел да разпилеят гласовете за Имамоглу. Борбата между фракциите в НРП също бе насочена към подкопаване на имиджа му. Но Имамоглу успя да спечели най-трудната победа като градоначалник на 16-милионния мегаполис на Турция, за който самият Ердоган обича да казва ”Който владее Истанбул, владее Турция“, напомня БТА.

В Истанбул НРП печели 25 от общо 39-те общини. Считаните за крепост на ПСР общини - Юскюдар на азиатския бряг, централната община Бейоглу и Еюпсултан този път бяха спечелени от НРП.

Община Байрампаша, която 22 години се управляваше от ПСР, този път бе спечелена от кандидата на НРП, който бе подкрепен от местната изселническа организация на българските турци Бултюрк.

Авджълар, Картал и Малтепе, които са компактно населени с изселници от България, отново бяха спечелени от НРП, която поддържа близки отношения с изселническите организации.

Вятърът на промяната задуха и в населения компактно с изселници от България и Балканите град Бурса, четвъртият по големина индустриален център на страната. Поста кмет на голямата община спечели Мустафа Бозбей - дългогодишен кмет на община Нилюфер. Една неочаквана за ПСР загуба, тъй като Бурса няколко поредни мандата бе крепост на управляващата партия.

ПСР изгуби 4 метрополии и 12 големи общини, които спечели през 2019 г., а също общините Адъяман, Килис, Шанлъурфа и Йозгат, населени с консервативно население, което наистина е изненадващо, тъй като дълги години доминираше в тях.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който обикновено след избори произнася реч на победата от балкона както в Истанбул, така и в Анкара, в полунощ от Истанбул отиде в Анкара пред централата на ПСР, където го очакваха сподвижници и симпатизанти.

"31 март за нас не е край, а повратна точка. Ние ще анализираме резултатите от изборите за местната администрация в органите на нашата партия и ще си направим нужната самокритика“, каза Ердоган.

Според първите коментари значителен брой избиратели на ПСР, особено в източните провинции, не са отишли да гласуват и са упражнили т.нар. наказателен вот. Твърди се, че ПСР е изгубила 5 милиона гласове на тези избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови