Опасения за нови бунтове: Франция разполага 40 000 полицаи в цялата страна заради протестите

OFFNews 29 юни 2023 в 15:45 1810 0

Размирици във Франция

Снимка БТА/АП

Размирици във Франция

Около 40 000 полицаи ще бъдат разположени във Франция, за да се справят с избухването на нови протести заради убитото от полицай 17-годишно момче. Само в Париж ще бъдат разположени около 5 000 служители на реда, съобщи вътрешният министър на Франция Жерал Дарманен.

За втора поредна нощ избухнаха бурни демонстрации, като бяха арестувани 150 души. Протестиращите са палили отпадъци и са влизали в сблъсъци със силите за сигурност заради фаталния полицейски разстрел на тийнейджъра. Бунтовете принудиха френският президент Еманюел Макрон да свика кризисни преговори за днес сутринта. 

Наел М. беше застрелян от упор, след като отказва да спре и потегля с автомобила си. По-късно той катастрофира, като се забива в стълб. 38-годишният полицай, обвинен в стрелбата по тийнейджъра, е задържан по обвинения в убийство.

Първоначално полицията съобщи, че той е бил прострелян, след като е карал колата си срещу полицията, но това беше опровергано от видео, качено в социалните медии и по-късно удостоверено от AFP. На кадрите се вижда как двамата полицаи стоят отстрани на спрялата кола, като единият е насочил оръжие към шофьора. Чува се глас, който казва: "Ще получиш куршум в главата." След това полицаят стреля, докато колата рязко потегля, преди постепенно да спре.

Прокурорът на Нантер Паскал Праче казва на пресконференция в четвъртък, че полицаят, който е застрелял Наел, не отговаря на "законовите условия за използване на огнестрелни оръжия" и е разследван за умишлено убийство, препоръчвайки той да бъде задържан, предаде Франс 24. 

По време на първото си изслушване за задържане полицаят твърди, че е действал при самоотбрана.

Точно когато прокурорът на Нантер започне да чете обвинението срещу полицая, адвокатите на майката на загиналото момче внесоха жалба и срещу втория полицай на мястото, като поискаха да бъде обвинен в съучастие, съобщава "Ле Паризиен".

Майката на тийнейджъра призова за мълчаливо шествие в знак на почит към единственото ѝ дете.

Шествието започна в 14 ч. местно време, като до момента в него са се включили хиляди. Повечето от тях носят бели тениски и лозунги с надписи "Справедливост за Наел". 

Френският премиер Елизабет Борн осъди безредиците. Тя обясни, че разбира изблика на емоции след смъртта на 17-годишната Наел. "Нищо не оправдава насилието, което се случи", допълни министър-председателят. 

Според нея атакуването на символи на Франция и обществени съоръжения е „неприемливо“ и призова за намаляване на ескалацията на насилието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика