Размирици във Франция след полицейско убийство: 150 са арестувани (снимки)

OFFNews 29 юни 2023 в 08:22 1593 2

Размирици във Франция

Снимка БТА/АП

Размирици във Франция

Най-малко 150 души са арестувани във Франция по време на втора нощ на безредици, предизвикани от смъртоносната стрелба по 17-годишен шофьор от полицията, предаде Би Би Си. 

Тийнейджърът Наел М. беше застрелян от упор, след като отказва да спре и потегля с автомобила си. По-късно той катастрофира, като се забива в стълб. 38-годишният полицай, обвинен в стрелбата по тийнейджъра, е задържан по обвинения в убийство.

Официалната полицейска версия е, че 17-годишният Наел е бил застрелян, след като се е опитал да избегне проверка и е потеглил с колата си към патрул на мотор.

Видеозаписи, споделени в социалните мрежи, показват палежи на коли и ограбени магазини. Други кадри показват хора в кметството на предградието Mons-en-Barœul на Лил, които палят документи и столове.

Снимка: Getty Images

По сградите има надписи "Полицията убива" и "Справедливост за Наел". Малко по-късно започнаха и сблъсъците с полицията. Срещу протестиращите бе използван сълзотворен газ.

На няколко места в Париж протестиращи хвърляха фойерверки срещу полицейски участъци. Безредици и палежи имаше още в Тулуза, Лил и Рен. Около 2000 полицаи бяха ангажирани да осигуряват редa и сигурността в района на столицата. 

Френският президент Еманюел Макрон по-рано нарече стрелбата по Наел "непростима", като си навлече гнева на полицейските синдикати, които го обвиниха, че е избързал да съди замесените служители.

Говорейки пред репортери в Марсилия във вторник, Макрон заяви, че "нищо не оправдава смъртта на млад човек".

Снимка: БТА/АП

"Бих искал да изразя съчувствието на цялата нация от случилото се и смъртта на младия Наел и да изкажа на семейството му нашата солидарност", допълни президентът.

Министърът на вътрешните работи на Франция Джералд Дарманин написа в Туитър, че кметства, училища и полицейски участъци са били атакувани през нощта и определи това като "непоносимо насилие".

Междувременно Макрон свика междуведомствена кризисна група заради насилието във Франция. В началото на срещата френският президент каза, че насилието, разпространяващо се в страната, е неоправдано.

Той обаче подчерта отново, че фаталната стрелба по младежа не може да бъде извинена и оправдана по никакъв начин.

Наел произлиза от френско-алжирско семейство, каза съсед пред агенция Ройтерс. Според преброяване на агенцията повечето от убитите от полицията от 2017 г. насам са чернокожи или араби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

29.06 2023 в 12:13

"Според преброяване на агенцията повечето от убитите от полицията от 2017 г. насам са чернокожи или араби."

Същото като в Америка. Културните особености на тези раси са неличими. Отделно и статистически доказано е, че убиец номер 1 на млади чернокожи мъже в Америка е ДРУГ ЧЕРНОКОЖ, не полицията.

Но тези факти на са удобни на левите радикали.


Тук драма няма: даваш газ в опит да избягаш от полицията, получаваш куршум. Невинните са спасени. Точка.

12078

1

edin slep

29.06 2023 в 09:10

Като е непростима да иде той да патрулират в гетата и да се разправя с наглеците.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки