ООН: Нечувано голям брой чужденци се бият за "Ислямска държава"

ОFFNews 31 октомври 2014 в 15:04 9136 6

Военен парад на

Снимка Reuters.

Военен парад на "Ислямска държава".

Организацията на обединените нации предупреди, че безпрецедентен брой джихадисти от над 80 страни се стичат към "Ислямска държава" (ИД), съобщи "Гардиън".

Доклад на Съвета за сигурност на ООН посочва, че 15 000 души от цял свят са отишли до Сирия и Ирак, за да се бият на страната на "Ислямска държава" и други подобни групировки. Обезпокоително е, че някои хора са дошли от страни, в които преди не се е забелязвало наличие на джихадисти - Малдивите, Чили, Норвегия и т.н.

Въпреки агресивните мерки на Обама и въздушните удари срещу терористите ИД става все по-силна. 

"Числото на чуждестранните джихадисти, присъединяващи се към подобни групировки, от 2010 насам е в пъти повече от общата бройка на всички чужденци, подкрепили ги в периода 1990-2010 г.", се посочва в доклада, който разглежда Ал Кайда.

При това тази сметка не включва бойците от 80-те различни страни, стичащи се към Сирия и Ирак през последните месеци.

Според доклада ядрото на Ал Кайда наистина е слабо и залиняващо, но действията на САЩ и разпада на известната терористична групировка са довели до още по-силен бум на организации наследнички - предимно "Ислямска държава". Тези организации обаче не се интересуват много от действия извън собствената си територия, както беше Ал Кайда. Проблемът обаче е, че все повече и повече страни ще приютят свои граждани, които са опитни ветерани от войната в Сирия и Ирак.

ИД и Ал Кайда имат общи цели, но различен начин на постигането им и държание. Така например ИД се докосва повече до масите, до своите последователи, използва Twitter, Snapchat, Kik, Ask.fm, публикува снимки на котета, контактува със своите привърженици. Докато например последното видео обръщение на лидера на Ал Кайда трая 55 минути и бе доста по-традиционно ориентирано. По този начин ИД привлича повече и по-млади бойци към каузата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови