Quantcast

ООН: Асандж е задържан незаконно, Швеция и Великобритания да му платят обезщетение

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2016 в 16:33 3688 6

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е задържан незаконно. Трябва да му бъде позволено да напусне посолството на Еквадор в Лондон, а Швеция и Великобритания му дължат обезщетение.

Това реши независима експертна комисия към ООН, до която Асандж подаде молба с искане да бъде обявен за политически затворник.

Комисията, състояща се от петима независими експерти, обяви, че Джулиан Асандж е политически бежанец и правата му са били нарушени, тъй като няма възможност да получи статута си в Еквадор.

Асандж обяви преди това, че ще се предаде на британската полиция, ако комисията отсъди, че той е бил задържан справедливо.

Създателят на „Уикилийкс“ потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., след като Швеция му повдигна обвинения в изнасилване и поиска Великобритания да го екстрадира.

Асандж обяви, че обвиненията срещу него са само повод да бъде изведен от Великобритания, за да бъде изпратен в САЩ, където ще бъде съден заради разкритията, направени от „Уикилийкс“.

Великобитания и Швеция очаквано отхвърлиха заключенията на комисията на ООН.

Британският външен министър Филип Хамънд нарече доклада на комисията „смехотворен“ и подчерта, че Асандж е беглец от правосъдието и е можел да излезе когато си поиска, но не го е направил.

Хамънд допълни, че работната група, изготвила доклада, не е съставена от адвокати, а от непрофесионалисти.

Шведските власти също обявиха, че Джулиан Асандж е решил по свое желание да остане в посолството на Еквадор.

В същото време майката на създателя на „Уикилийкс“ Кристин Асандж съобщи, че синът ѝ има сериозни здравословни проблеми – хронична белодробна инфекция, проблеми със сърцето и болка в рамото. Тя подчерта, че Асандж почти не е имал възможност да стои на дневна светлина от получаването на убежище в посолството на Еквадор през 2012 г. до днес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2016 в 21:52

Тъпо е, защото когато е удобно на САЩ и Великобритания ООН осъжда чужди правителства и диктатори, но когато е срещу техния интерес извъднъж арбитража е нелигитимен.

Кофти пример UK, ще си изптатите от това ... :(

05.02 2016 в 20:58

Дребнобритания май все повече се превръща в страна с ОГРАНИЧЕН СУВЕРЕНИТЕТ, нещо като неоколония на ФАЩ.

Естествено ДЕМОНОКРАТИТЕ от Новият (педеро)Атлантис да искат да се разправят с Асанж, защото той ги РАЗОБЛИЧАВА ЧРЕЗ ИСТИНСКИ ДОКУМЕНТИ.

Не очаквах обаче от и от шведите да се превърнат в СЪУЧАСТНИЦИ. Омерзен съм.

05.02 2016 в 17:58

Бабаджанлар! ООН никъде не е казала, че стои над законодателството на коя да е страна! Комисията й има чисто морален авторитет, защото ООН не е нито правосъден, нито законотворчески орган, па биля и международен. Толкоз!

А комисията заседава защото тук има казус, който може да се тълкува двусмислено. И самият Асанж ага не е черно-бял персонаж, нищо че слънце го не видва - то е по обективни причини. Ясно е обаче, че разкритията му здраво жегнаха общественото мнение. От тях имаше и полза, и вреда. Ползата - целият свят видя дълбоко смущаващия видеоматериал, как дурак-пилот на янкаджийски хеликоптер стреля "на хаирлия" по цивилна цел в Ирак с 12,5 мм картечница, като "ей тъй между другото" утрепва двама журналисти - репортери на Ройтерс. За бурмите във форума с къса памет, напомням, че дори по време на Втората Световна Война, прочута с безумията си, пресата и червения кръст все пак са се ползвали с имунитет при бойни действия, и умишления им обстрел се смята за ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. (Във форумо също има един ПОЛКОВНИК който ще ви обясни по-подробно за тези неща). Следователно Асанж разкри данни за чудовищно военно престъпление, и това разгневи извършителите му. Затова седи в посолството, а от поведението на Англия става ясно кой е най-верния слуга на фащ в Европеидния съюз. Американският народ впрочем осъди това нападение, но не и американските политици!05.02 2016 в 17:47

@ 02 застреляй се

05.02 2016 в 17:14

Хммм, и откога ООН има право да отсъжда над законодателството на всяка страна? Едно деяние може да не е престъпление в една страна, а престъпление в друга (да речем, съвкуплението с кози, например). Защо ли т.нар. "експерти" на ООН не излязат с имената си и да обявят въз основа на кои закони, международни конвенции и споразумения са взели решение?

05.02 2016 в 16:59

Само не разбрах кой го е задържал, еквадорците ли? Доколкото знам, той е отишъл сам и доброволно в еквадорското посолство и ако иска може да го напусне?!