ООН: Асандж е задържан незаконно, Швеция и Великобритания да му платят обезщетение

OFFNews 05 февруари 2016 в 16:33 4023 6

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е задържан незаконно. Трябва да му бъде позволено да напусне посолството на Еквадор в Лондон, а Швеция и Великобритания му дължат обезщетение.

Това реши независима експертна комисия към ООН, до която Асандж подаде молба с искане да бъде обявен за политически затворник.

Комисията, състояща се от петима независими експерти, обяви, че Джулиан Асандж е политически бежанец и правата му са били нарушени, тъй като няма възможност да получи статута си в Еквадор.

Асандж обяви преди това, че ще се предаде на британската полиция, ако комисията отсъди, че той е бил задържан справедливо.

Създателят на „Уикилийкс“ потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., след като Швеция му повдигна обвинения в изнасилване и поиска Великобритания да го екстрадира.

Асандж обяви, че обвиненията срещу него са само повод да бъде изведен от Великобритания, за да бъде изпратен в САЩ, където ще бъде съден заради разкритията, направени от „Уикилийкс“.

Великобитания и Швеция очаквано отхвърлиха заключенията на комисията на ООН.

Британският външен министър Филип Хамънд нарече доклада на комисията „смехотворен“ и подчерта, че Асандж е беглец от правосъдието и е можел да излезе когато си поиска, но не го е направил.

Хамънд допълни, че работната група, изготвила доклада, не е съставена от адвокати, а от непрофесионалисти.

Шведските власти също обявиха, че Джулиан Асандж е решил по свое желание да остане в посолството на Еквадор.

В същото време майката на създателя на „Уикилийкс“ Кристин Асандж съобщи, че синът ѝ има сериозни здравословни проблеми – хронична белодробна инфекция, проблеми със сърцето и болка в рамото. Тя подчерта, че Асандж почти не е имал възможност да стои на дневна светлина от получаването на убежище в посолството на Еквадор през 2012 г. до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови