Лондон: Решението на Еквадор да подслони Асандж попречи на справедливостта

OFFNews 13 август 2015 в 22:17 4265 4

Великобритания ще представи официално възражение срещу Еквадор заради предоставянето на убежище на създателят на Уикийлийкс Джулиан Асандж, съобщава Би Би Си.

Британският посланик в Еквадор ще представи възражението пред парламента в столицата Кито днес.

Асандж, който е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване през 2010 г., трябваше да бъде екстрадиран в Швеция през 2012 г., където да бъде съден. Той обаче получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където остава до момента. 

Пребиваването му в мисията на южноамериканската страна затрудни разследването на шведския съд, като в резултат изтече 5-годишната давност на две от обвиненията. През този период магистратите не са успели да разпитат Асандж - задължително условие за шведското законодателство. Давността на обвинението за изнасилване е 10 години и изтича на 17 август 2020 г.

Британският министър на външните работи Хюго Суайър работи разкритикува действията на Еквадор.

"Еквадор трябва да признае, че решението да подслони г-н Асандж преди повече от 3 години попречи на правилният ход на справедливостта", казва Суайър и допълва, че страната му все още има отговорността да екстрадира обвинения.

Суайър изрази и недоволството си, че 16,8 млн. евро от британските данъкоплатци са похарчени за охрана на шведа.

Самият Асандж, който отрича обвиненията, е разочарован от развитието на случая. Според него всичко е било излишно, тъй като той дори не е съден.

"От началото предложих прости решения. Да дойдат в посолството да вземат изявлението ми или да обещаят, че няма да ме изпратят в Щатите. Шведският представител отказа и двете. Тя даже отказа писмено изявление", обяснява той.

От шведска страна уточняват, че е имало молба за среща с Асандж, но все още няма отговор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови