Част от обвиненията срещу Асандж ще отпаднат до дни

OFFNews 12 август 2015 в 15:52 3586 1

Джулиан Асандж

Част от обвиненията срещу създателя на Wikileaks Джулиан Асандж за сексуално посегателство най-вероятно никога няма да стигнат до съда, тъй като само след седмица изтича тяхната давност, написа Indipendent.

След седем дни изтича срокът, в който Асандж може да бъде разпитан по три от общо четири от обвиненията срещу него. След това изтичат срокът за давност според шведското законодателство.

След като Wikileaks публикува хиляди военни и дипломатически документи на САЩ през 2010 г., започна наказателно издирване на създателя на сайта Джулиан Асандж по няколко обвинения, сред които нападение и сексуално посегателство над две шведки.

Асандж отрече да е извършвал подобни деяния и обвини САЩ за преследването срещу него. Създателят на Wikileaks се укри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., след като Швеция поиска неговата екстрадиция заради повдигнатите обвинения.

Според шведските закони човек може да е обвинен за дадено престъпление до пет години от датата, на която се предполага, че е извършил престъплението.

Според обвинението срещу Асандж той е извършил престъпленията на 13, 14 и 18 август 2010 г.

За едно от обвиненията срокът на давност е 10, а не 5 години.

През март шведската прокуратура обяви, че може да разпита Асандж в еквадорското посолство в Лондон, но по-късно оттам обясниха, че достъпът им е бил ограничен от Еквадор. А разпитът е необходим за продължаване на разследването, категорични са шведските власти.

В същото време адвокатът на една от предполагаемите жертви на Асандж заяви, че клиентката му е разстроена, понеже извършителят на престъплението така и няма да бъде съден, но е минало много време от нападението и тя иска да остави това зад гърба си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови