Оман отваря небето си за Израел

Александра Маркарян 23 февруари 2023 в 16:27 1987 0

Израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща с покойния вече султан на Оман Кабус бин Саид ал Саид през 2018 г.

Снимка Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща с покойния вече султан на Оман Кабус бин Саид ал Саид през 2018 г.

Оман отваря въздушното си пространство за израелски граждански полети, въпреки че страната няма дипломатически отношения с Израел.

Решението обяви Органът за гражданска авиация на страната, съобщават Ройтерс и The Jerusalem Post.

Тази стъпка последва даденото миналото лято одобрение от Саудитска Арабия израелските авиокомпании да летят във въздушното ѝ пространство. С разрешението от двете държави времето, за което израелските самолети ще достигат до Азия, ще се съкрати с два часа. Това прави например Индия много по-достъпна.

Оман и Саудитска Арабия се разглеждат като потенциални претенденти за присъединяване към Авраамовите споразумения, сключени с посредничеството на САЩ през 2020 г. първо с Обединените арабски емирства и Бахрейн, а след това - с Мароко и Судан. Под тяхната егида Израел нормализира връзките си с четирите арабски държави.

Израелският министър Ели Коен нарече "историческо" решението на Оман за отварянето на небето за Израел. То ще съкрати пътя до Азия, ще намали разходите на израелските граждани и ще помогне на израелските авиокомпании да бъдат по-конкурентоспособни, допълни Коен и благодари за решението на султана на Оман и за помощта на администрацията на американския президент Байдън. "Това е историческо и значимо решение за израелската икономика и за израелските пътници", подчерта той.

Израелският превозвач El Al заяви, че освен съкращаването на настоящите полети, сега ще разгледа възможността за откриване на нови маршрути до Австралия и възобновяване на полетите до Индия.

Отварянето на въздушното пространство на Саудитска Арабия за полети от и до Израел беше един от акцентите на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в региона миналото лято, тъй като САЩ и Израел се стремяха да надградят пактовете за нормализиране на отношенията между Израел и двете арабски държави от Персийския залив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!