Банкерът Тинков: Как руската армия да е добра, ако всичко останало в страната е г*вно

Хората, които рисуват знака Z, са 10% от руснаците, останалите са срещу войната

OFFNews 19 април 2022 в 20:18 21277 5

Снимка Getty images

Основателят на "Тинков банк" Олег Тинков излезе с гневен пост срещу войната, която води Русия в Украйна, и призова Запада да даде възможност на Путин да излезе от ситуацията. Освен това разкритикува и руската армия.

"Аз не виждам нито един бенефициент на тази безумна война! Гинат невинни хора и войници", написа
живеещият в Лондон бизнесмен в Инстаграм.

Тинков е един от малкото позволяващи си да не се съгласяват с политика на Владимир Путин. Според него нивото на подготовка на руската армия е за окайване.

"А как армията да бъде добра, ако всичко останало в страната е говно и затънало в непотизъм, сервилност и страхопочитание?", пита той.

И допълва: 

"Кремълските чиновници са в шок, че не само те, но и децата им през лятото няма да отидат на Средиземно море. Бизнесмените се опитват да спасят остатъците от имуществото си".

По повод хората, които рисуват знака Z, Тинков коментира, че в Русия те са общо 10%, а 90 процента от руснаците са против тази война.

Руските служби за социологически проучвания и преди са съобщавали за високи нива на подкрепа за руската инвазия, а експерти заявиха пред Би Би Си, че към социологическите проучвания във военно време трябва да се подхожда с повишено внимание.

В заключение Тинков призова на английски език "колективния Запад" да даде на Путин изход, за да "спаси лицето си и да спре тази касапница". "Моля, бъдете по-рационални и хуманни", пише той.

Това не е първата публикация на Тинков за войната. Още на 29 април той написа: "В Украйна сега всеки ден умират невинни хора, това е немислимо и неприемливо! Държавите трябва да харчат пари за лечение на хора, за изследвания за борба с рака, а не за война. Ние сме против тази война!", припомня Би Би Си.

По оценка на Forbes още на 1 март Тинков вече не е бил доларов милиардер. Вечерта на този ден списанието оценява състоянието му на 820 милиона долара - пет и половина пъти по-малко от оценката в последната класация на изданието за 2021 г. (4,7 милиарда долара). Причината е, че котировките на TCS Group, компанията майка на "Тинков банк", са спаднали с 90% от началото на войната.

Досега нито един от големите бизнесмени от руски произход не е бил толкова остро критичен към руските власти и армията от началото на инвазията.

Милиардерът Олег Дерипаска, който също нарече войната лудост в своя канал в Телеграм, избегна директни призиви към Путин да я прекрати и не даде оценка на действията на руската армия.

"За наше огромно съжаление все още сме далеч от прекратяването на този конфликт, а съдейки по темпото на тези странни преговори, за съжаление, мирът няма да настъпи през следващите месеци", написа Дерипаска на 2 април, визирайки руско-украинските преговори.

"До септември светът ще изпадне в глобална продоволствена криза, а всички правителства ще бъдат загрижени за собствените си избори и други нови проблеми... И тази лудост, струва ми се, трябва да приключи сега!", написа още милиардерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

6

borisboris

20.04 2022 в 11:16

Как да не пророниш сълза за клетите милиардери руски...

10212

5

Човека

19.04 2022 в 22:23

Страна, която получава по един милиард на ден само за петролните си продукти, а нейните поданици крадат печки и хладилници от други държави да ги носят на хиляди километри у тях, не е нищо друго освен г@вно. От Иванушка до тавариш Кремлин.

2550

3

alfakentavur

19.04 2022 в 20:55

Явно на генералитета трудно може да се разчита да свали Путлер. Но на олигарсите и др. им богати хора, чиито състояния буквално започват да се топят, може в голяма степен да се разчита.
Айде де! Какво чакате?

10298

2

AntiZ

19.04 2022 в 20:31

Хем "всичко останало в страната е говно", хем "90 процента от руснаците са против тази война"?! Руснак!

1037

1

PrinceOfDarkness

19.04 2022 в 20:24

Банкерът Тинков ще изчезне вероятно изпратен в лагер в Сибир заради ''западна пропаганда''