Около 2.5 милиона българи живеят в тежки материални лишения

OFFNews 25 април 2017 в 09:57 3137 1

Около 2.5 милиона българи живеят в тежки материални лишения

Около 2.5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г., съобщава БТА.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност. Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живели в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови