Бедността съкращава живота с 2 г., цигарите - с 5

1/3 от населението в България, Румъния, Гърция, Латвия и Унгария е в риск от бедност и социално изключване, посочва ново изследване

OFFNews 02 февруари 2017 в 07:40 4853 2

Снимка quitsmokingcommunity.org

Хората на най-ниското стъпало на социалната стълба са застрашени от това бедността да съкрати живота им с над две години не в преносния, а в буквалния смисъл на думата. Пушачите пък са застрашени от това да живеят с близо 5 г. по-малко, установява проучване, описано в авторитетното медицинско сп. "Lancet".

Бедността има почти същото разрушително влияние върху здравето, колкото имат тютюнопушенето и застоялия начин на живот, се казва в изявление на консорциума, провел изследването сред 1,7 млн. души - Lifepath.

Като цяло, ниският социален статус отнема повече от 25 месеца живот при средна продължителност на живота, докато тежкото пиянство го съкращава с до 6 месеца. Затлъстяването намалява продължителността на живота с 8 месеца, според Lifepath - консорциумът, провел изследването.

В същото време, повече от 1/3 от населението на България, Румъния, Гърция, Латвия и Унгария живее в риск от бедност и социално изключване, според доклад, цитиран от Euraktiv.

В половината от страните-членки на ЕС най-малко едно на всеки три деца живее в бедност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

2

МБ

02.02 2017 в 10:57

"Бедността съкращава живота с 2 г., цигарите - с 5"

Една цигара съкращава живота на човека с един час, една водка - с четири, а един работен ден - с осем часа!

15256

1

mendi

02.02 2017 в 09:59

1/3 от населението живее в риск от бедност. За останалите 2/3 такъв риск не съществува защото отдавна са под линията на бедността.