Нинова: Новото правителство ни готви бедност и несигурност

OFFNews 13 април 2017 в 21:26 9104 7

Снимка БГНЕС

Управленската програма на ГЕРБ и патриотите е тежък подарък за българските семейства точно преди празниците, заяви пред bTV председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според нея коалицията ГЕРБ-ОП няма да е устойчива: "Тази програма е много тежък компромис и очаквам да започне недоволство, най-вече към Обединени патриоти, защото при тях са най-големите отстъпки."

В програмата има сериозен отказ от предизборните обещания и на двете партии. Като заглавие може да се постави: Бедност, несигурност и възможности за корупция, допълни тя.

Нинова обясни, че вижда бедност, защото са се увеличили цените на природния газ, парното и водата, а доходите ще се увеличат в края на четиригодишен мандат, ако има такъв.

„Когато имаш повече разходи, а доходите са ти същите, това е обедняване“, уточни председателят на БСП.

По нейните думи голямото отстъпление е по отношение на пенсиите: "При обещана минимална 300 лв, 180 лв от юли и 200 от октомври е сериозно отстъпление. А пенсионерите са с най-ниски доходи и там може да се очаква обедняване."

„Тревожи ме липсата на каквато и да е политика по отношение на младите и го обвързвам с демографската катастрофа“, каза още тя.

ГЕРБ имаха прекрасна идея и ние щяхме да я подкрепим – държавата да поеме "ин витро" процедурите на семействата с проблеми. Няма го вече. Отказаха се от нея, подчерта лидерът на БСП.

По отношение на сигурността Нинова посочи мярка от предизборната програма на ГЕРБ - да се увеличи броят на военнослужещите, които ще отидат за охрана на границата, а сега има отказ от такъв ангажимент.

„В предизборната програма имаше и полицейско присъствие във всяко населено място, 1000 униформени служители допълнително в полицията и те да отидат по селата. Вече ги няма, а в МВР има огромен недостиг на служители – 6000“, подчерта Нинова.

По нейните думи, бъдещите управляващи са се отказали и от 6000 разследващи полицаи, а патриотите пък са се отказали и от наборната служба.

Председателят на БСП се спря и на възможностите за корупция: "Увеличават се средствата за саниране и може би тук е най-големият конфликт с патриотите, защото те искаха вместо 1 млрд. лв за саниране, да отидат за пенсии. Няма да има увеличение на пенсиите, но парите за саниране ще растат."

Нинова каза, че има много сигнали за злоупотреби при санирането. Тя припомни, че е поискала официално данни от министерството, защото при тях има извънредно много жалби на граждани за некачествено строителство, необосновано високи цени и информация, че за същите 2 млрд. лв могат да се санират 4000 сгради, а не 2000. Нинова уточни, че това е по думите на зам.-министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

„Искаме да използваме тази информация и да подложим цялата тема на парламентарен контрол“, каза още тя.

Лидерът на БСП открива възможности за корупция и в строежа на магистрали, "защото ги строят само няколко фирми и високата цената не отговаря на лошото качеството."

Буквално след няколко месеца магистралите са в предишното им състояние, подчерта тя.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  16008

  4

  Nik68

  14.04 2017 в 00:09

  Както винаги и по Гьобелсовски. Удавя те в приказки, а те повече от поповината неверни. Бие на посоки, да иглеждат много аргументи, а то такива няма. Как реши, че щяло да обеднее населението. Как реши че ще има брожения. Как реши че има злоупотреби, като не е виждала документите, въобще празни и приказки и то много.

  29585

  3

  Izalina

  13.04 2017 в 23:30


  "По-скоро си мисля, че в МВР трябват повече кинти за техническо осигуряване, обучения и тренировки." Точно така!

  "Трябва да се дигне пенсионната възраст на тази за всички други професии и просто да се види на каква възраст хората какви задължения могат да поемат." Твърдо не!

  Виж качеството на меверейци (на терен) като ги пребори тях системата, вместо те нея и им секне ентусиазма. Въпрос на цялостна реформа в посока мотивация и антикорупция (не по Кунева) му е майката.
  Предполагам, че няма да се изкефиш и на балетна постановка с 60-годишни балерини.

  29585

  2

  Izalina

  13.04 2017 в 23:23

  "...тежък компромис и очаквам да започне недоволство, най-вече към Обединени патриоти..."
  Така е.

  "..защото са се увеличили цените на природния газ, парното и водата..."
  И това е така, но ако допуснем, че не бяхте си засрали позициите и имахте по-серозен успех нямаше да спъне вас този факт?

  Твърденията за наборната служба и намеренията за мвр-щатовете си бяха недоносче.

  "възможностите за корупция" са си факт откак свят светува и биха разцъфнали и при ваше управление...

  Мързи ме да продължа.
  Скрий се някъде за малко поне; и без това ше ти слушаме заядливите словоблудствени напъни още от другата седмица в НС.

  Не ставаш.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна