Ограничават доставките на петрол за Северна Корея заради ядрените й опити

OFFNews 12 септември 2017 в 08:15 4211 1

Съветът за сигурност на ООН се събра заради ядрените опити на Северна и гласува единодушно за налагане на нови санкции на страната.

Новите санкции включват ограничаване на петролните доставки за Пхенян, както и забрана за износа на севернокорейски текстил и морски продукти.

Новите мерки забраняват на всички страни-членки да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Северна Корея. Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян. 

Миналата седмица страната извърши шестия си и най-голям ядрен тест. Заради това ООН свика спешно заседание. Все пак санкциите са смекчени заради натиска на Китай и Русия, твърдят източници в световната преса.

САЩ направиха поправки в първоначалната резолюция, която предвиждаше по-строги санкции, включително пълно петролно ембарго и замразяване на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Китай от своя страна се обърна към лидера на севернокорейския народ да "взема насериозно" новата резолюция и призова всички страни да проявят разум в опитите за решаване на севернокорейската криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!