Тръмп прати бомбардировачи срещу Северна Корея и заплаши Китай

OFFNews 30 юли 2017 в 12:30 18898 17

САЩ изпратиха два свръхзвукови стратегически бомбардировача B-1B към Корейския полуостров в демонстрация на сила след скорошните севернокорейски ракетни изпитания, съобщиха американските Военновъздушни сили в изявление в неделя.

Северна Корея обяви, че е провела още един успешен тест на интерконтинентална балистична ракета в петък, с което доказва способността си да удари американската земя, и предизвика остро предупреждение от президента Доналд Тръмп.

Полетът на бомбардировачите е директен отговор на ракетния тест и изстрелването на ракетата "Hwansong-14" на 3 юли, се казва в изявлението.

Бомбардировачите излетели от американската база в Гуам, след което към тях са се присъединили японски и южнокорейски изтребители по време на учение.

"Северна Корея остава най-голямата заплаха за регионалната стабилност, - заяви Терънс О'Шанъси от военновъздушните сили. Ако бъдем призавани, сме готови да отговорим с бърза, смъртоносна и поразяваща сила във време и на място, което изберем."

И преди САЩ са демонстрирали сила, изпращайки B1-B в отговор на севернокорейски ракетни или ядрени тестове. 

В същото време Тръмп разкритикува остро Китай с думите: "Много съм разочарован от Китай. Глупавите ни предишни лидери им позволиха да направят стотици милиарди долари от търговия, а те не направиха НИЩО за нас срещу Северна Корея, само приказки. Няма да позволим това да продължи. Китай лесно може да реши този проблем!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови