Официално: Лех Валенса е бил комунистически агент

OFFNews 18 февруари 2016 в 15:37 6185 5

Бившият полски президент Лех Валенса наистина е бил платен комунистически агент. 

Това обяви директорът на Института за национална памет във Варшава Лукаш Камински. 

По думите му конфискуваните от вдовицата на последния комунистически външен министър Чеслав Кишчак документи доказват, че Валенса е бил агент с името Болек между 1970 г. и 1976 г. 

Лех Валенса от много време се бори с обвиненията, че някога е бил агент на държавните служби за сигурност. Подобни обвинения се появяват още през 90-те години на миналия век. Тогава полският президент от 1990 до 1995 г. признава, че е подписал съгласие да бъде информатор, но реално никога не е бил такъв. 

Специалният съд изчисти името му от подозрения през 2000 г. 

Според Камински сред конфискуваните документи има такъв с подпис на Валенса с истинското му име и с псевдонима Болек, както и доклади и бележки за получени пари, също подписани от бившия полски президент. 

Досието на Лех Валенса се състои от две папки - едната е персонална и се състои от 90 страници, а другата е за работата на Валенса като агент и съдържа 279 страници. 

Експерт по архивите е потвърдил автентичността на откритите документи. 

Предполагаше се, че Лех Валенса е прекъснал връзките си с комунистите няколко години преди стачката на пристанището в Гданск през 1980 г. Протестът довежда до зараждането на независимия профсъюз „Солидарност“, оглавен от Валенста, което бързо го прави известен по света. 

През лятото на 1989 г. "Солидарност" спечели убедително изборите в Полша. За първи път в историята на социалистическия лагер комунистическа партия загуби изборите. 

Валенса е смятан за символ на демократичните промени както в Полша, така и в цяла Източна Европа. 

Дори и след края на мандата му Валенса е търсен за съвет от всички полски политици. Той обмисля и да се върне в политиката след идването на власт на братята Лех и Ярослав Качински, които обвини, че вредят на страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови