Одеса заспа и се събуди под звуците на въздушна тревога

Горица Радева, Украйна 29 декември 2023 в 17:46 1608 2

разрушенията в Одеса

Снимка t.me/SJTF_Odes

Разрушенията в Одеса

На 28 декември в 22:42 ч. в Одеса и областта е обявена въздушна тревога. По официални данни над града са пуснати 10 дрона „Шахед-131/136“. В 6:33 ч. сутринта на 29 декември отново е обявена тревога, която продължила до 9:31 ч. По информация на Одеската областна държавна администрация в резултат на двете атаки са повредени 21 жилищни сгради, две от които къщи, а останалите - многоетажни блокове. Загинали са четирима души, съобщава кореспондетът на OFFNews в Украйна Горица Радева. 

Когато пристигна на мястото на инцидента, властите все още не допускат медии. Наоколо чакат хората, коитоса евакуирани от домовете си.

Всички са излезли така, както са си легнали предишната вечер - по пижами, без чорапи, и гледат какво е останало от домовете им. 

Има както майки с деца, така и възрастни хора. Тъгата е голяма - местните плачат от уплаха, но и заради това, че преди Нова година, посред зима, са останали без дом. Гледката е неописуема. Коледната елха, която са украсили в двора си, стои на фона на разрушенията и пожарните кранове.

"Днес в осем часа сутринта моят дом се разтресе. Не разбрах, че ракетата е попаднала в нашият блок. Обади ми се приятелка и каза, че някъде е прочела, че в нашия блок има пожар. Чак тогава се осъзнах, взех децата и побягнахме на улицата. Там вече видях разрушения двор и горящия блок. Сега, когато потушиха пожара, видях, че е изгорял целият етаж.  Няма стени. Останали са само подпорите… Там са загинали хора… Състоянието, разбира се, е шоково…“, разказва жена. 

На всички е осигурена храна, вода, чай. Екипи на всички служби са на място – пожарна, полиция, бърза помощ, спасителна служба, Червения кръст… Тъй като това не е първата подобна атака по украински град, всички знаят как да организират работата си.

Има и доброволци.

"Аз съм пастор в църквата. Дойдохме тук да помогнем на хората. Режем полиетиленово фолио и го раздаваме, за да могат да закрият разбитите си прозорци", разказва Олег Шайкевич.

Оказва се, че неговият дядо е бил професор в София, дори е публикувал книги на български език - Боорис Александрович Шайкевич е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ II степен. Една от най-известните му книги е „Одеса – огнище на Българската култура". 

На същата дата през 2022 г. отново има масирана атака над Одеса. Остава надеждата, че и сега самият празник няма да е под звуците на работеща противовъздушна отбрана.

Какво още разказа кореспондентът на OFFNews може да прочетете и чуете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

29.12 2023 в 18:03

орКера и спиртака вероятно още не са изтрезнели от щастие. То живот ли е тяхното...

11024

1

Комита

29.12 2023 в 17:57

Къде ги сега ордера и спиртосания да напишат некоя глупост?

Докато ние се готвим за празника, съвсем близо до нас невинни хора биват разкъсвани от бомби за кефа на шайка психопати.

Апологетите на рашизма трябва да се преследват също като последователите на Хамас и Ислямска държава!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика