Очаква се решение по делото за екстадиране на Джулиан Асандж в САЩ

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2021 в 11:05 1044 0

Снимка архив

Днес британският съд ще се произнесе по американското искане за екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, предава АФП.

Вашингтон обвинява Асандж в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни. Според прокуратурата по тези обвинения се предвиждат до 63 месеца затвор, а според защитата - между 30 и 40 години.

През 2010 г. Швеция повдигна обвинения срещу Асандж за изнасилване и поиска екстрадицията му от Великобритания. Тогава той се укри в посолството на Еквадор, а малко по-късно получи и еквадорско гражданство. След това обвиненията на Швеция отпаднаха, но въпреки това през 2019 г. той беше задържан от британските власти.

Асандж на няколко пъти опита да се споразумее с Вашингтон. На 13 януари 2017 г. той обяви, че би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването на информатора му - Челси Манинг. На 16 септември същата година той поиска от Тръмп да го помилва срещу информация, че Русия не е замесена в хакването на сървърите на Демократическата партия по време на президентската кампания в САЩ.

През септември миналата година Ройтерс съобщи, че приближени до Тръмп са предложили на Джулиан Асандж "печеливша" сделка, за да се избегне екстрадицията му в САЩ и повдигането на обвинения. За да отпадне искането за екстрадиция, Асандж трябваше да разкрие кой е публикувал имейли на Демократическата партия на сайта му по време на изборите през 2016 г.

До няколко часа съдия Ванеса Баристър ще произнесе решението си в лондонския съд "Олд Бейли".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови