Обиск в Салвадор на панамската кантора "Мосак Фонсека"

OFFNews Последна промяна на 09 април 2016 в 08:40 1437 0

Властите в Салвадор извършиха обиски в офисите на панамската правна кантора „Мосак Фонсека”, търсейки информация за евентуални финансови и данъчни престъпления. Разследващите смятат, че клонът на фирмата в Салвадор е изпълнявал „скрити” функции за нейни клиенти по целия свят.

Властите в Салвадор нахлуха в офисите на панамската правна кантора „Мосак Фонсека”. Документи и компютърна техника са иззети от офиса на кантората, а знакът на "Мосак Фонсека" е премахнат ден по-рано, информираха от прокуратурата. Акцията бе ръководена от главния прокурор на страната Дъглас Мелендес. Клонът на "Мосак Фонсека" в Салвадор е изпълнявал "скрити" функции за клиенти на фирмата по целия свят, смятат салвадорските власти.
Дъглас Мелендес - главен прокурор на Салвадор:
Към този момент не можем да говорим за извършени престъпления. Трябва да получим допълнителна информация и да я проучим от финансова, счетоводна, юридическа гледна точка. Призовавам хората в правните кантори, които са предоставяли услуги на офшорни компании, да не крият информация, а да я споделят с нас. В противен случай ще направят голяма грешка.
Изтичането на информация показа как някои богати хора използват офшорни компании, за да избегнат данъчното облагане.
Местният новинарски сайт "Ел Фаро" разкрива, че салвадорци са използвали "Мосак Фонсека" за покупка на имоти в страната, без да се отчитат пред държавните органи. Фирмата отрича да е правила нещо нередно и казва, че информацията се представя извън контекста.
Миналата неделя базираният във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти оповести изтичането на 11.5 милиона документа на "Мосак Фонсека", показващи как политици, общественици, спортисти, хора на изкуството и други членове на световния елит държат парите си в "офшорни" компании.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !