Обама заплаши да нахлуе в Сирия (видео)

Американският президент разпореди въздушни удари срещу "Ислямска държава"

OFFNews 11 септември 2014 в 07:49 16118 6

Американският президент Барак Обама обяви, че няма да се поколебае да предприеме действия срещу "Ислямска държава" такива, каквито бяха предприети от САЩ в Ирак.

Той разпореди извършването на въздушни удари в Сирия и още удари в Ирак в рамките на борбата срещу военната групировка "Ислямска държава".

В телевизионно обръщение към нацията, излъчено от Белия дом, Обама начерта стратегията си срещу "Ислямска държава", която контролира големи части от Сирия и Ирак, и обяви, че нито една групировка, която заплашва Америка, "няма да намери сигурно убежище" в никоя държава.

В изявлението си Обама заяви, че САЩ ще оглавят „широка коалиция” за борба с „Ислямска държава”:

"Днес, с новото иракско правителство и след консултации със съюзниците и Конгреса, мога да съобщя, че САЩ ще оглавят широка коалиция в борбата с терористическата заплаха. Нашата цел е ясна: ние напълно ще унищожим „Ислямска държава”, чрез комплексна и продължителна стратегия за борба с тероризма.

Първо, ние ще проведем систематична кампания от въздушни удари срещу тези терористи. Работейки с правителството на Ирак, ние ще разшрим усилията си отвъд защитата на собствените ни хора и хуманитарните мисии, така че да поразим цели на „Ислямска държава“.

Искам американският народ да знае, че тази война ще се различава от войните в Ирак и Афганистан. В нея няма да бъдат въвлечени американски боеви отряди, които да се сражават на територията на друга държава.

Борбата с „Ислямска държава” ще се води чрез използването на нашата авиация и чрез поддръжката за силите на нашите партньори на земята".

Вижте пълното изявление на американския президент:

Бойците на "Ислямска държава" се прочуха с жестокостта си. Те обезглавиха вражески войници и западни журналисти, заснеха убийствата и ги излъчиха.

Американският президент анонсира, че 475 души военен персонал ще бъдат изпратени в Ирак, но уточни, че те няма да участват в бойни мисии.

”Тези американски войски няма да участват във военни мисии – ние няма да се въвлечем в още една наземна война в Ирак”, каза Обама.

Обама обяви, че има намерение да внесе въпроса за борбата с „Ислямска държава” на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Решението за авиоудари по позициите на групировката „Ислямска държава” в Сирия ще бъде прието в „разумни срокове”, заяви представителят на Пентагона Джон Кирби.

Очаква се мащабният план за разгром на джихадистката групировка да излезе извън рамките на сегашната ограничена мисия, чиято цел е чрез въздушни удари да се защитят американските интереси в Ирак, съобщи Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови