САЩ ще унищожат "Ислямска държава" до 3 години

ОFFNews 08 септември 2014 в 19:13 5961 6

Бойци на

Снимка Associated Press.

Бойци на "Ислямска държава".

САЩ очакват войната срещу "Ислямска държава" да продължи 3 години, съобщи "Ню Йорк таймс", цитирайки високопоставени членове на администрацията на Обама.

Конфликтът ще изисква значителни усилия и ще продължи малко след втория президентски мандат на Обама.

Първата фаза - въздушни удари, вече е в действие. 145 въздушни удара бяха извършени миналия месец с цел да се защитят етническите и религиозни малцинства в държавата, но и американските дипломати, разузнавачи, военен персонал и техните бази.

Следващата фаза ще започне, след като Ирак състави по-представително правителство. Това е планирано за тази седмица. Втора фаза включва интензивно обучение на иракски войски, съветване по военните въпроси, екипиране на иракските и кюрдските военни, а най-вероятно и на членове на сунитските племена.

Последната, най-трудна и политически противоречива част на операцията, е унищожаването на терористката армия на нейната изначална територия - Сирия. До там може да не се стигне в рамките на управлението на Обама.

Обама ще произнесе реч пред нацията в сряда, където ще се опита да убеди американците, че Щатите ще започнат офанзива срещу сунитски въоръжени сили, които стават все по-силни в Близкия Изток.

Той ще се опита да организира по-широка офанзива, като ще обещае на народа си да не въвлича жива американска сила в друга война в Ирак.

Според американски официални лица засега съюзници на Щатите във войната срещу "Ислямска държава" са Йордания, която предлага разузнавателна помощ, и Саудитска Арабия, която има влияние над сунитските племена в Ирак и Сирия и която спонсорира умерените сирийски бунтовници.

От Обединените арабски емирства заявиха, че имат желание да извършат въздушни удари в Ирак, Германия ще достави оръжия на бойците в Кюрдистан, а връщащи се от войната в Сирия джихадисти може да накарат Австралия, Великобритания, Холандия и Франция да се включат в съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!