Обама ще представи план за унищожаване на "Ислямска държава"

OFFNews 10 септември 2014 в 09:22 2166 6

Обама ще представи план за унищожаване на

Снимка whitehouse.gov

Обама иска Конгресът да одобри план на стойност 500 милиона долара за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници, ще призове и съюзниците на САЩ да поемат подобни ангажименти

Президентът на САЩ Барак Обама ще представи късно тази вечер стратегията си "за отслабване и в крайна сметка унищожаване" на терористичната организация "Ислямска държава", действаща в Ирак и Сирия, съобщава БНР.

Президентът ще очертае плановете в телевизионно обръщение към нацията, което ще направи от Белия дом.

Очаква се мащабният план за разгром на джихадистката групировка да излезе извън рамките на сегашната ограничена мисия, чиято цел е чрез въздушни удари да се защитят американските интереси в Ирак, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът ще повтори и призива си към Конгреса да одобри план на стойност 500 милиона долара за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници, ще призове и съюзниците на САЩ да поемат подобни ангажименти.

Предполага се обаче, че новата операция, която Обама ще обяви, ще бъде по-скъпа и може да обхване и Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно стана ясно, че началникът на генералния щаб на Фиджи е съобщил, че сирийските бунтовници са се съгласили да освободят тази седмица задържаните от тях 45 миротворци от Фиджи, предаде Асошиейтед прес.

Генералът каза, че страната му е била информирана от централата на ООН, че Фронтът "Ан Нусра" ще освободи сините каски без предварителни условия и искания.

По-рано, свързаната с Ал Кайда организация бе поставила три условия, за да пусне на свобода миротворците, които плени на 28 август на Голанските възвишения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews