Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия

OFFNews 01 декември 2015 в 12:57 3261 3

Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия

Президентът на САЩ Барак Обама призова за намаляване на напрежението между Турция и Русия след свалянето на руски военен самолет от Турция, предаде Асошиейтед прес.

Обама се срещна днес в Париж с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Американският президент заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити. Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция.

Обама подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг, и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху този общ враг.

"Разговаряхме за начина, по който Турция и Русия могат да работят за намаляване на напрежението", каза Обама, цитиран от АФП. "Както казах на г-н Ердоган, всички ние имаме общ враг, това е "Ислямска държава" и бих искал да съм сигурен, че ще се съсредоточим върху тази заплаха", добави той.

Президентът на САЩ говори и във връзка с бежанската криза, която възникна заради гражданската война в Сирия. Той похвали Турция за великодушното приемане на сирийски бежанци.

Руският президент Владимир Путин обвини турските власти, че търгуват с "Ислямска държава". Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че информацията за търговските отношения на Анкара с джихадистите е необходима за борбата срещу тероризма. 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да подаде оставка, ако бъдат представени такива доказателства.

"Това изявление не е ново. В дадения случай важното е информацията да се използва в работата, която се фокусира не върху доказването на нещо, а върху борбата с тероризма", подчерта Песков, като отказа друг коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!