Обама призна нестабилността в Либия за най-голямата си грешка

OFFNews 11 април 2016 в 15:53 3140 8

Броени месеци преди слизането от поста американският президент Барак Обама заяви в интервю за Фокс Нюз, че най-голямата грешка по време на двата му мандата е неспособността за справянето с последиците от интервенцията в Либия.

"Най-вероятно неспособността да се планира за деня след според мен правилната намеса в Либия", така Обама отговори на въпроса на журналиста Крис Уолъс относно най-сериозния пропуск начело на Щатите. 

Представителят на Демократическата партия не изрази съжаление за провеждането на самата военна операция в северноафриканската страна по време на избухналата през 2011 г. Арабска пролет, в резултат на която бе свален управлявалият над четири десетилетия лидер Муамар Кадафи. 

В годините след падането на режима на Кадафи Либия изпадна в нестабилност. Създавалата се ситуация позволи на радикални ислямисти, сред които представители на Ислямска държава, трайно да се настанят в региона. 

Това не е първият случай, в който Обама изразява негативно мнение за развитието на събитията след военната намеса на НАТО в Либия. Наскоро президентът разкритикува действията на европейските лидери: "Когато се върна назад и се запитам какво се обърка, има място за критика, защото имах повече вяра в европейците, като се има предвид близостта на Либия, да са по-силно замесени в продължението", каза Обама в интервю за изданието "Атлантик" и допълни, че британският премиер Дейвид Камерън също е бил разсеян от други фактори.

Като върховно постижение на президентската си кариера той посочи справянето със започналата през 2007 г. световна финансова криза. За най-добър ден обяви този, в който бе приета прокараната от него здравна реформи, позната като Обамакеър, а най-лош - изявлението за стрелбата в училище в Санди Хук през 2012 г., при която бяха убити 20 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!