Обама призова Кастро за повече политически реформи

OFFNews 22 март 2016 в 07:00 2969 8

obama

Снимка РИА "Новости"

Раул Кастро и Барак Обама разговарят за трети път.

Държавният глава на САЩ Барак Обама се срещна в Двореца на революцията в Хавана с кубинския си колега Раул Кастро за разговори относно прекратяването на патовата ситуация между двете съседни държави.

Визитата е първа за американски държавен глава в Куба от 1928 г. насам.

При историческото си посещение в Хавана, американският президент приветства „новия ден“ в отношенията между двете съседни държави, белязани с враждебност през последните няколко десетилетия. Опитвайки да постави черта на грубото вмешателство на САЩ във вътрешните работи на Куба в миналото, Обама обеща „съдбата на Куба да не бъде решавана от САЩ или някои друга държава“. Стоейки до кубинския комунистически президент Раул Кастро, Обама каза, че САЩ ще продължат да настояват за демокрация, но ще са фокусирани на бъдещето, а не върху миналото.

Въпреки – или точно заради това, Обама призова кубинския лидер Раул Кастро за повече политически реформи в социалистическата карибска държава. „Америка вярва в демокрацията“, заяви президентът на САЩ на пресконференцията, дадена съвместно с Раул Кастро след края на официалната среща.

Раул Кастро настоя, че с премахването на санкциите срещу Куба ще се създадат благоприятни условия за по-нататъшната нормализация на отношенията между Хавана и Вашингтон. Кубинският лидер отби забележката на Барак Обама за хората, държавни в затвори по политически причини. „Когато тази среща приключи, може да ми дадете списък с политически затворници. И ако имаме такива те ще бъдат освободени преди настъпването на нощта“, бяха думите, с които кубинският лидер се обърна към американския президент Барак Обама.

При все това Кастро призна, че проведеният с американския му колега разговор е бил „прям и откровен“ – мнение, което беше споделено от Барак Обама, който благодари на домакина си за „духа на откровеност“ при двустранните преговори.

Държавният глава на Съединените американски щати ще завърши историческата си визита в Куба днес следобед. Преди отпътуването му обаче Обама ще държи реч към кубинския народ. В програмата му е включена и среща с представители на гражданското общество в карибската държава. На финала американският президент ще присъства на бейзболна игра между кубинския национален отбор и гостуващите „Тампа Бей Рейс“ от Флорида.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови