Новият брой на "Шарли Ебдо" излиза в 1 милион тираж

Ива Оприкова 08 януари 2015 в 15:25 4484 11

Новият брой на "Шарли Ебдо" ще излезе по график следващата седмица, а новият му тираж ще бъде рекорден - 1 млн. копия.

В сряда "Шарли" ще бъде по вестникарските будки.

Така журналистите ще покажат, че "глупостта няма да победи".

Решението на оцелелите след атаката в редакцията редактори обяви Патрик Пелу. Той и колегите му ще се съберат още в следващите дни, за да обсъдят темите за новия брой.

"Да имаш автомат и да избиваш хора е лесно. Не ти трябва талант за това. Талант трябва, за да бъдеш карикатурист, да бъдеш журналист", категорична е бившата журналистка на изданието Каролин Фурес.

Винаги сме се шегували с лудите и глупави хора, които са достатъчно агресивни, за да се страхуват от рисунки, заявява журналистът и допълва, че те могат да продължат да се страхуват, защото ще има още карикатури. Всички ние - оцелелите след терористичния акт журналисти, а и бившите им колеги решихме, че ще издадем следващия брой на "Шарли ебдо". Няма начин, дори и след като много от редакторите ни бяха убити, вестникът да не излезе следващата седмица, категорична е Фурес в интервю за АВС.

По думите й автоцензурата и страхът биха били грешен подход в този момент. Това е, което джихадистите искат и знаят, че начинът да го постигнат е като убият няколко души в която и да е държава, обясни тя.

Фурес е работила за сатиричното издание през 2011 г., когато в редакцията му избухна бомба. Причина за това стана карикатура на пророка Мохамед, която "Шарли ебдо" публикува. По думите на Фурес много от бившите й колеги живеели с полицейска охрана от години заради това, но не преклонили глави пред заплахите за живота си.

Приятелите ми, които загинаха, бяха мили хора, забавни и много смели, защото знаеха, че трябва да продължат да се усмихват и да карат другите да се усмихват, докато защиватат свободната преса, описва загиналите Фурес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков