Нова среща между външните министри на Азербайджан и Армения в Москва

OFFNews 21 октомври 2020 в 15:43 1894 0

архив

Снимка БТА/АР

Министрите на външните работи на Армения и Азербайджан отново са в Москва за индивидуални консултации за конфликта в Нагорни Карабах, предава Франс прес. Срещите се случват на фона на провала на обявените две поредни примирия.

За разлика от общата среща от 9 октомври в Москва между външните министри на Русия, Армения и Азербайджан, на която след 10 часа преговори беше обявено прекратяване на огъня в спорния анклав, разговорите днес ще са поотделно. Говорител на арменския външен министър Зограб Мнацаканян съобщи, че със Сергей Лавров ще бъде обсъдено споразумението за прекратяване на огъня. От Азербайджан също потвърдиха, че външният министър Джейхун Байрамов ще проведе консултации с Русия.

Новината за днешните срещи в Русия идва след вчерашния разговор между Макрон и Путин. Двамата президенти са потвърдили, че ще настояват за подновяване на преговорите "по същество" за Нагорни Карабах,  съобщи Ройтерс.

Очаква се днес арменският президент Армен Саркисян да се срещне в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Външните министри на Армения и Азербайджан ще се срещнат и с американския държавен секретар Майк Помпео във Вашингтон в петък, съобщи Ройтерс. Срещата е в отговор на опасенията, че Русия и Турция могат да влязат в конфликта и той да се разрасне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови