Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Нищо свято'': В нощта на Възкресение Христово Русия бомбардира Запорожска област (видео)

"На този ден преди една година всички се молеха Украйна да издържи, днес - Украйна да победи“, заяви в празничното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски

OFFNews 16 април 2023 в 09:12 7663 7

разрушена църква

Снимка ДСНС Украйна

Разрушена църква в предградията на Запорожие

В нощта на Възкресение Христово руските нашественици организираха масирана атака срещу Запорожка област. Няколко града бяха засегнати, съобщи УНИАН.

Според началника на ОВА Запорожие Юрий Малашко за окупаторите нищо не е свято.

"В Камишевах е повредена местната църква, в която, за щастие, не е проведена служба. Сгради наблизо също са унищожени. В областния център врагът е попаднал в зелената зона. Последствията от щетите от взривната вълна сега се отстраняват Специалистите веднага започнаха работа“, каза Малашко.

Глава ОВА добавил, что враг продолжает атаковать Запорожскую область, поэтому призвал беречь себя и своих близких.

Великденска заплаха

Тази година Украйна отново празнува Великден в контекста на пълномащабна война с Русия. Полицията засили мерките за сигурност, особено на местата, където се събират вярващи, създадени са специални временни центрове за наблюдение, за да не се допускат нарушения.

Великденският вечерен час няма да бъде отменен. Вярващите ще могат да се присъединят онлайн към събитията, които се провеждат през нощта.

Украйна посреща за втори път Великден в условия на война. Частица от Благодатния огън беше донесена от Ерусалим и там. Той беше транспортиран със самолет първо до Румъния от Израел, а оттам по суша до Киев.

В Киев в Киево-Печорската лавра пасхалното среднощно богослужение беше оглавено от предстоятеля на Украинската православна църква, митрополит Онуфрий. Другата украинска църква - Православната църква на Украйна, проведе пасхално богослужение в манастира "Свети Архангел Михаил" в центъра на Киев.

Въпреки празника руските сили удариха тази нощ Николаевска област. Под обстрел попадна районът на Снегуровка, който през ноември 2022 г. беше освободен от украинските защитници. В навечерието на Възкресение Христово Русия е нанесла въздушен удар и по северните райони на Украйна. Атакувани са Сумска и Черниговска област, съобщават украински агенции.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави украинците за Великден и направи паралел между възкресението на Христос и възраждането на Украйна.

„Днес отбелязваме празника Възкресение Господне. Неговият основен символ е победата на доброто, истината, живота. С непоклатима вяра в необратимостта на тези победи празнуваме Великден. На този ден преди една година всички се молеха Украйна да издържи, днес Украйна да победи“, каза президентът.

Зеленски подчерта, че след победата над всички украински територии ще блесне "светлината на справедливостта".

Това е светлината на обединението на хората и семействата. (...) Това е светлината на прераждането. Възстановяването на това, което окупаторът унищожи и осакати. Възстановяването на нашата красива страна, която ще стане още по-красива в бъдеще. Това е светлината на истината. Триумфът на закона и справедливостта, каза държавният глава.

По-рано, в своето вечерно видеообръщение, Володимир Зеленски призова НАТО за гаранции за сигурността на Украйна преди планираното ѝ членство в организацията. Украинският президент е повдигнал въпроса в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

"Убеден съм, че нашата съвместна позиция - на всички участващи държави в предстоящата срещата на върха в Литва може да бъде точно толкова амбициозна, колкото е необходима за европейската сигурност. Необходими са ефективни гаранции за сигурност за Украйна, а и за международния ред, базирани на правила, още преди да се присъединим към Алианса".

Зеленски съобщи още, че е подписано споразумение между страните-членки от съвместния екип за разследване в Украйна. Действията им обхващат доказване на руските военни престъпления, както и на такива, които могат да бъдат квалифицирани като "геноцид".

В Русия патриарх Кирил отслужи среднощната литургия за Възкресение Христово в московския катедрален храм "Христос Спасител" На литургията присъства и руският президент Владимир Путин. Преди началото на литургията патриарх Кирил отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

7

AntiZ

16.04 2023 в 16:41

Орле, и нали се сещаш кои са били главните инициатори на атентата в "Свети Крал". Навсякъде и винаги където има терористичен акт, търси руснак. Тукашните комунистически измекяри не можеха да пръднат без да се допитат до мацква. Те и сега не са по-различни.

9347

6

Анализи

16.04 2023 в 14:15

Изключително противен Путин и като визия и като действия. Нецивилизован подполковник от КГБ.Чудя се как цивилизованите държави го търпяха толкова дълго и какво са очаквали от него.

1005

5

eagle60

16.04 2023 в 11:44

Да припомня датата 16 април 1925 -взривяването от Коминтерна (използвайки своите български мачи - родоотстъпниците, членове на БКП) на "Свети Крал" - цирквата където се чества Великден. 200 убити. Най-големия терористичен акт на 20 век! Изроди!

9347

4

Анализи

16.04 2023 в 11:26

Ходят ли руские война? Безсмислен въпрос с отговор хотят, ходят.

10298

3

AntiZ

16.04 2023 в 10:11

Православни варвари.

2550

2

alfakentavur

16.04 2023 в 10:04

Толкова са православни, че и вчера, и днес сайтовете с еротични камери са пълни с руски hoes, които правосално се голог*зят пред целия свят.

345

1

Джендо Джедев

16.04 2023 в 09:33

А в същото време рашистите се бият в гърдите колко са православни... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!