Нетаняху ще връща военната служба за ултраортодоксалните евреи

OFFNews 01 март 2024 в 09:43 869 1

Бенямин Нетаняху

Снимка БТА/АП

Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му ще намери начин да премахне изключението, освобождаващо ултраортодоксалните евреи от задължителната военна служба.

Премиерът направи изказването в условията на политическо напрежение по въпроса, застрашаващо бъдещето на управляващата коалиция, предаде Ройтерс.

"Ще набележим цели за въвеждането на задължителна военна и цивилна служба и за ултраортодоксалните хора", каза Нетаняху на пресконференция. "И ще набележим начини за изпълнението на тези цели", добави той.

През 2018 г. Върховният съд на Израел отмени закон, който позволяваше на ултраортодоксалните мъже да не ходят войници. В мотивите за решението беше изтъкнато, че бремето на задължителната военна служба трябва да бъде поравно разпределено върху цялото израелско общество.

Парламентът обаче така и не прие нови правила, които да уредят въпроса съгласно постановлението на Върховния съд, а издаденото от правителството разрешение досегашният режим на изключване на тази категория граждани на Израел от военна служба временно да продължи, изтича този месец.

Ултраортодоксалните партии заедно с крайнодесните националисти помогнаха на Нетаняху да формира крехко парламентарно мнозинство. Но в миналото ултраортодоксалните партии винаги са поставяли като условие за участието си в коалиционни правителства изключението за военната служба да не се отменя.

Новото изказване на Нетаняху изглежда беше продължение на по-ранно изявление на неговия министър на отбраната, че няма да допусне сегашния привилегирован статут на ултраортодоксалните евреи по отношение на участието им в армията да продължи и занапред.

"Оценяваме и подкрепяме тези, които посвещават живота си на изучаването на свещените еврейски писания, но без гарантиране на физическото съществуване, не е възможно да се гарантира и духовното", каза в сряда ръководителят на военното ведомство на Израел Йоав Галант.

Изключенията от задължителната военна служба за ултраортодоксалните евреи отдавна предизвикват обществено напрежение между тях и светските граждани, които бяха засегнати от мобилизацията заради войната в Газа.

Ултраортодоксалните отстояват позицията, че имат право да учат в семинариите, вместо да служат в армията три години, каквото задължение имат останалите граждани. Някои твърдят, че военните порядки са в разрез с набожния им начин на живот, а други изтъкват идеологическата си съпротива срещу либералната държава.

Ултраортодоксалните евреи представляват около 13% от израелското население, а към 2035 г. делът им се очаква да нарасне на 19% заради високата раждаемост сред тях. Според икономисти изключението за тях от задължителната военна служба ги държи ненужно в семинариите и извън пазара на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

1

демотиватор

01.03 2024 в 13:57

Най-често споменаваното (и много почитано) име в Библията е на цар Давид. А той е воювал с враговете на Израел до старостта си, поради което Храма е издигнал не той, а син му Соломон.
Та не виждам защо ортодоксалните да не си носят службата като всички останали.