Нетаняху благодари на Тръмп и Ники Хейли за ветото за Йерусалим (видео)

OFFNews 20 декември 2017 в 11:34 2560 1

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху благодари на американския президент Доналд Трмъп и посланика на САЩ в ООН Ники Хейли за ветото, което страната наложи на предложената от Египет резолюция против признаването на Йерусалим за столица на Израел.

"Благодаря Ви, посланик Хейли. На Ханука вие говорихте като Макаби. Запалихте свещ на истината. Прогонихте мрака. Един победи мнозина. Истината победи лъжите. Благодаря Ви, президент Тръмп. Благодаря Ви, Ники Хейли", каза Нетаняху във видеообръщение след извънредното заседание на Съвета за сигурност.

Разделеният на две свещен за три религии град Йерусалим е столица и за израелците, и за палестинците. Решението за признаването му за столица на Израел от 6 декември на Доналд Тръмп разпали протести, които взеха и жертви. Не закъсня и реакцията на международната дипломация. Крайно остро реагира Турция, чийто президент дори нарече Израел "терористична" държава.

Израз на решението на Тръмп е посолството на САЩ да бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим, което също провокира нападки.

В отговор в речта си пред Съвета за сигурност Ники Хейли заяви, че "САЩ има суверенното право да определи къде и кога да установи посолство", както и че "никоя страна няма да казва на САЩ къде да е посолството ни".

Тя категорично отхвърли обвиненията, че САЩ рушат мира в Близкия изток и заяви, че те са обида, която няма да бъде забравена и която може да струва скъпо на палестинците.

Посланик Хейли дори заяви, че действията на ООН показват, че организацията повече вреди, отколкото помага на близкоизточния мирен процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

20.12 2017 в 12:07

Както се вижда от друга статия тук, Турция открива посолство в източен Ерусалим. Е, очевидно посолство в палестинската автономия. Няма лошо - Ерусалим - столица на две държави. На палестинците ще им е малко тегаво да поддържат столица нямаща допирни точки с тяхната територия, но това е техен проблем.