Не разбирам защо ВСУ ни бавят, стратегическата инициатива е изцяло в ръцете им

Руският терорист Стрелков иронизира успехите на Кремъл: Продължават боевете за Опитне, което го "превзехме" още преди две седмици

OFFNews 14 декември 2022 в 13:39 11821 13

Стрелков
Терористът Игор Гиркин - Стрелков.

Руският терорист Игор Гиркин - Стрелков, който наскоро задочно бе осъден на доживотен затвор за свалянето на малайзийския Боинг 777 в Донбас през 2014 г., публикува в Телеграм канала си любопитен анализ за ситуацията на фронта в Украйна.

Бившият полковник от ФСБ, който започна войната в Донецк и Луганск преди 8 години, възобнови видеоблога си и активността си в социалните мрежи. Това стана след като Стрелков не бе допуснат до фронта, въпреки че се бе записал за доброволец. Така в момента първият министър на отбраната отново е в Москва, което обаче изобщо не му пречи да сипе критики срещу Путин, Шойгу и генералите от руската армия, което ясно показва, че има "мощен гръб" от "Лубянка". 

Днес Гиркин-Стрелков публикува анализ, в който категорично заяви, че стратегическата инициатива е изцяло в ръцете на ВСУ и че не разбира по какви причини украинската армия не бърза да я използва. 

Освен това той посочи, че новият командващ на руските сили в Украйна генерал Суровикин не прави нищо и че всички опити за атаки на руската армия са безрезултатни.

Стрелков обяви и че ВСУ изобщо не смятат да напускат позициите си в Бахмут и че вече са успели да извършат ротация на бойците, които пазеха града от непрестанните атаки в продължение на месеци. Според него в момента се водят тежки боеве за близкото населено място Опитне, за което Министерството на отбраната в Москва още преди две седмици обяви, че е превзето.

Ето и целия анализ на Игор Гиркин Стрелков:

Накратко за ситуацията на фронта.

Херсонски фронт - престрелки, снайперистки дуели, като цяло тревожно затишие.

Запорожки фронт - продължава размяната на артилерийски и ракетни удари, както и придвижването на резерви в зоната на фронта от двете страни. Няма данни за сериозни промени на фронта.

Донецки фронт:
Близо до Угледар поредният (не знам кой) опит на нашите войски да напреднат и да пробият дългосрочната отбрана на противника очаквано е спрян.

В района на Маринка тактическата месомелачка продължава с чувствителни загуби и от двете страни, но без напредък от страна на силите на Донецката народна република/Руската федерация.

В района на Авдеевка - без промяна.

Близо до Бахмут продължават сраженията в района на Опитне (които сега се наричат "прочистване", тъй като Опитне е "превзет" от две седмици), както и ожесточените боеве в покрайнините на града. През последните няколко дни частите на Вагнер (и свързаните с тях части) не са постигнали значителен тактически напредък, а врагът отговаря на нашите атаки с контраатаки (също без особен успех). И двете страни понасят чувствителни загуби. Противникът заменя разбитите части с резерви и не смята да напуска позициите си. Подобна е ситуацията и в района на Соледар.

В посока Северск няма промени.

ВСУ продължават редовно да обстрелват Донецк, Горловка, Ясинувата, Макиевка и други градове и села, както целево (военни и промишлени обекти), така и "по площадите".

На фронта на ЛНР продължават локалните сражения в районите на Краснолиманск и Купянск. И от двете страни се разменят атаки и контраатаки на ниво взвод/рота, тактическите опорни пунктове в района северозападно от Кремена (близо до път Р-66) и югозападно от Сватово редовно преминават от едни ръце в други. Артилерията е активна и от двете страни, използва се и ударна авиация (ВСУ също разполага с нея и е много активна). Като цяло фронтовата линия остава непроменена - пътят Кременна-Сватово е под огневия контрол на ВСУ.

На граничния фронт (по границите на Белгородска, Курска и Брянска област до границата с Беларус) се водят редовни артилерийски престрелки, набези на диверсионно-разузнавателни групи, сблъсъци с аванпостове и патрули. Нито една от страните не се опитва да започне офанзива.

На територията на Беларус има активно придвижване на руски и беларуски войски с неясни цели (възжожни са както подготовка за настъпление, така и заблуждаващи маневри за пренасочване на силие на ВСУ в тази посока. Съвсем отделна опция е да става дума за отбранителни мерки в случай на нахлуване на войски на НАТО от територията на Полша). От своя страна ВСУ също така е изтеглила редица резервни части и формирования към беларуската граница, което позволява активна съпротива в случай на опит за повторение на офанзивата от февруари-март 2022 г.

Общо заключение:

Ситуацията на фронта като цяло остава непроменена. Подходът на командването на Въоръжените сили на Руската федерация към операциите под общото командване на генерал Суровикин изобщо не се е променил - продължават безрезултатните фронтални атаки на тактическо ниво срещу укрепените позиции на ВСУ, основно от частите на бойците на ЛДНР и частните военни компании. Стратегическата инициатива е изцяло в ръцете на ВСУ, но врагът не бърза да я използва по неизвестни за мен причини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

13

AntiZ

15.12 2022 в 18:39

И аз като Джони, това евроизпражнение не го виждам. Редакцията умно го покрива с капак да не смърди. А и от стар мой колега знам една мъдрост: не се допирай до л@йно, само ще се изцапаш! Терориста гиркин си го отглежда кремалския съсел за цвят. Нещо като придворен шут. Палячовци.

2073

10

Johnny B Goode

14.12 2022 в 19:56

Гледам тук някои колеги се заяждат с Еврото (аз неговите глупости не ги виждам, сложил съм си филтър).

Един съвет от мен, игнорирайте го.

Изкукуригалият скучаещ пенсионер си умира от кеф когато някой започне да се връзва на простотиите му и да му отговаря. И умирГа от яд когато го игнорират.

С две думи, убийте простака с мълчание.

22548

9

dolivo

14.12 2022 в 19:33

Еврьото апелира към свобода на словото - ограничен ли се чувстваш?

Тук ти коментираме глупостите, за да не заблуждаваш случаен тийнейджър, минаващ да чете в случаен изблик на заинтересованост.

Че само глупости много объркват.

По темата - в Русия се подготвят няколко политически проекта паралелно. Тоя има няква роля, щом толкоз се е "барнал" . С тая униформа апелира към масата радикални старчета, които ще развесели, разпени и евентуално ще гласуват за проекта му, като му дойде времето да разкрие кой му плаща.

Няма лошо, кво

210

8

Merc

14.12 2022 в 17:59

Тоя Гиркин нищо не разбира !

Я сега Евролунатика , Бай Пешо и другите "специалисти" да му обяснят как стоят всъщност нещата и как рашистите напредват стремително и до Коледа ще са на полската граница.

-529

6

6екеr4о

14.12 2022 в 16:52

Г-н Еврак, чувство за хумор и самоирония притежавам в излишък, то е видно и от никнейма ми - прякор, който едно приятелче, Царство му Небесно, ми лепна преди много години. За мен, без интелектуални претенции, са ми напълно непонятни/отвращаващи позициите, които системно застъпвате в тоз форум! Е, то 10% от народонаселението твърдо вярва, че земята е плоска...

1220

5

хr4

14.12 2022 в 16:24

"...и други градове и села, както целево (военни и промишлени обекти), така и "по площадите"..."

Божке, божкееее! Тая статия да не я е превеждала Гунчева?

Евро, това не е Маузер, а Стечкин, бе неграмотник.
 
X

Подкастът на OFFNews