НАТО ще решава за бъдещето на Афганистан след встъпването в длъжност на Джо Байдън

OFFNews 30 ноември 2020 в 18:54 2374 0

Снимка Архив

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО ще проведат следващата си среща на върха в Брюксел след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

„Поканих избрания президент на САЩ на среща на върха на НАТО в Брюксел през 2021 година“, каза Столтенберг. Той подчерта, че очаква с нетърпение да започне работа с администрацията на Байдън“. По неговите думи новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е убеден поддръжник на връзката между Европа и САЩ. Генералният секретар добави, че догодина ще представи идеи за обновяване на алианса, които да отчитат променената среда на сигурността и нуждата от по-тясна политическа обвързаност между съюзниците.

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица бъдещето на мисията в Афганистан. Йенс Столтенберг отбеляза, че решенията по този въпрос се очакват догодина.

Столтенберг поясни, че от 100 000 служители на алианса в Афганистан по-рано, заети с бойни мисии, днес там работят около 11 000 военни от пакта, които обучават местните сили за сигурност. Дори и след решението на САЩ, 5 дни преди края на мандата на Тръмп, да се изтеглят, в Афганистан остават военни представители на 40 други държави.

По думите на генералния секретар, въпреки решението на Вашингтон за прибиране на контингента, САЩ ще продължат да допринасят за операцията с разузнавателни данни и въздушен превоз. Столтенберг посочи, че най-добрият подход е в обучението на афганистанските сили за сигурност, за чиято дейност са осигурени средства до 2024 година.

В договаряното споразумение между САЩ и талибаните се предвижда чуждите войски да се изтеглят от Афганистан до 1 май догодина. Изправени сме пред труден избор, никой не иска да остане там повече от необходимото. Ако напуснем, Афганистан може пак да се превърне в гнездо на международния тероризъм, а ако останем, мисията може да се проточи и насилието да се възобнови. Решението как да постъпим трябва да вземем заедно и съгласувано, заяви Столтенберг.

Столтенберг съобщи, че тази седмица външните министри ще обсъдят също въпроса с растящата мощ на Китай и свързаните опасности и възможности. По неговите думи целта е Пекин да бъде привлечен към контрола над въоръжаването и опазването на околната среда. Той добави, че министрите ще обсъдят действията на Русия с разработването на ново оръжие и наближаващия край на досегашния ракетен договор между Вашингтон и Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови