Два кървави атентата в Афганистан: 34 убити и 45 ранени само за ден

OFFNews 29 ноември 2020 в 13:23 2119 0

Снимка БТА/Xinhua

Най-малко 34 души били убити в неделя в два бомбени атентата в Афганистан, които са целели военна база и местен ръководител, съобщиха властите, цитирани от AP.

Към момента никой не е поел отговорност за извършването им.

Те стават в момент, когато представители на афганистанското правителство и талибаните преговарят лице в лице в Катар за първи път от края на десетилетната война в страната.

Край източния град Газни 31 войници са убити, а други 24 - ранени, когато нападателят врязъл военна високопроходима машина, пълна с експлозиви в армейска командна база. Колата бомба се взривила, съобщава представител на Афганистанския съвет за национална сигурност, който запазва анонимност заради забрана да се говори открито с медии.

Ръководителят на здравния департамент на Газни потвърди броя на жертвите.

Базата е разположена в пуститен район на около 5 км от Газни.

Части от базата и близка полицейска сграда са частично разрушени от мощната експлозия. Стъклата на прозорците са строшени.

В Южен Афганистан става втора самоубийствена атака. Кола бомба се врязва в конвой на местния общински ръководител в Зубал. Най-малко трима души са убити, а 21 са ранени. Сред тях има и деца, твърди говорителят на провинцията Гюл Ислам Сиал. Ръководителят на провинцията е оцелял, има леки наранявания. Един от охранителите му е убит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови