САЩ съкращават военните си в Ирак и Афганистан пет дни преди края на мандата на Тръмп

OFFNews 18 ноември 2020 в 08:05 2426 0

Снимка Pixabay

Вашингтон възнамерява да намали военните си контингенти в Ирак и Афганистан, съобщи Кристофър Милър, изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ. 

По думите му, с това решение се изпълнява обещанието на президента Доналд Тръмп войските да се приберат у дома, въпреки предупрежденията на републиканци и съюзници на САЩ да не се прибързва с изтеглянето, предадоха АП и БТА. Числеността на войските в Афганистан ще бъде намалена от сегашните над 4500 души на 2500, а на тези в Ирак от около 3000 на 2500. Министърът добави, че САЩ са готови да реагират, ако обстановката в двете страни се влоши.  

Президентът на САЩ отказа да признае победата на на изборите на Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари - пет дни след предвидените изтегляния на войските до 15 януари.   

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл нарече плана "грешка". Той предупреди президента да не взема "никакви големи промени в политиката по отбрана и външните работи", преди да напусне Белия дом.

Междувременно иракската армия съобщи, че в строго охраняваната т. нар. Зелена зона в иракската столицата са паднали четири ракети. Загинало е дете, а най-малко пет души са ранени. Това е знак за край на неофициалното примирие, обявено от подкрепяните от Иран милиции през октомври, отбелязва АП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!