Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Асошиейтед прес: САЩ обмислят да разположат балистични ракети в Европа

OFFNews 05 юни 2015 в 16:42 7862 23

САЩ може да наруши ядреното споразумение с Русия, разполагайки ракети в Европа, които "превантивно" да унищожават руските ракети при евентуално нарушение на споразумението от страна на Москва, пише "Асошиейтед прес".

Това е сред мерките, обмисляни от администрацията на Барак Обама, в хода на промяната на цялостната политика на САЩ към Русия след интервенцията на Москва в Украйна и анексирането на Крим. Вариантите, твърди източник на агенцията, стигали дори до разширяване на възможността на САЩ да унищожава военни цели на руска територия.

Дори и САЩ в крайна сметка да решат да продължат да толерират тестовете на руската балистична ракета, която нарушава Споразумението за ядрените оръжия със среден обсег от 1987 г., ситуацията силно напомня на Студената война, посочва "Асошиейтед прес".

Москва отрича да е нарушавала споразумението, но от своя страна обвинява САЩ в нарушения, например изграждането на противоракетна защита. Не е известно дали Русия е разположила някъде въпросните ракети и дали Вашингтон е готов да направи военен ход, за да предотврати това. Засега представителите на администрацията предпочитат да убедят Кремъл да се съобразява с договора.

През февруари министърът на отбраната Аш Картър изрази притеснението си от данните за нарушение на споразумението. "Това разрешава на САЩ да отговори по сходен начин", каза той.

Администрацията на Обама обмисля общо три варианта на военен отговор на нарушенията на споразумението: защита, която да спре ракетата, която нарушава споразумението, "противодействащи сили" които да могат да унищожат ракетата, преди да удари и "възможности за изравнителен удар", което включва и употребата на ядрен арсенал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!