Расмусен: Русия атакува Украйна

Offnews 04 септември 2014 в 14:28 8992 19

Андерс Фог Расмусен

Снимка NATO

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен директно обвини Русия, че напада Украйна.

Изправени сме пред редица заплахи, каза още Расмусен преди началото на срещата на върха на НАТО в Уелс, която той определи като решаваща за бъдещето на Алианса.

Изправени сме пред драматично променена обстановка със сигурността. На изток Русия атакува Украйна. На югоизток виждаме възхода на терористичната организация "Ислямска държава", която извърши ужасяващи зверства. На юг виждаме насилие, несигурност и нестабилност. На срещата на върха ще предприемем важни стъпки, за да се противопоставим на тези заплахи и да укрепим отбраната на съюзниците ни, каза Расмусен.

На въпрос за мирния план на руския президент Владимир Путин за Източна Украйна, Расмусен каза, че НАТО приветства усилията за намиране на мирно решение, но това, което има значение, е реалната ситуация в Украйна: За съжаление, все още виждаме руска намеса в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна. Продължаваме да призоваваме Русия да изтегли войските си от украинските граници, да спре потока на оръжия и бойци към Украйна, да прекрати подкрепата си за въоръжените бойци в Украйна и да се включи в конструктивен политически процес, подчерта Расмусен.

Москва отрича да има войници на украинска територия, но НАТО твърди, че там се намират над 1000 руски военнослужещи, припомня Ройтерс.

По-рано в интервю за Би Би Си Расмусен заяви, че мирният план за Източна Украйна, предложен от руския президент Владимир Путин, е неискрен. По думите му, Москва не се интересува от прекратяване на огъня и продължава да дестабилизира Източна Украйна. Мисля, че дългосрочната амбиция на Путин е много ясна. Той иска да установи зона на руско влияние в съседните страни, в бившето съветско пространство. Той иска да не позволи на страните в съседство с Русия да търсят интеграция с Европейския съюз и НАТО. С тази цел той се стреми към продължителни, "замръзнали" конфликти в съседните страни, каза Андрес Фог Расмусен в интервю за Би Би Си. Той допълни, че няма непосредствена заплаха за държавите-членки на Алианса, а Русия знае, че ако "премине червената линия" и ги застраши, НАТО ще отговори твърдо и решително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!