Национална карантина във Великобритания до средата на февруари

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2021 в 06:24 3365 0

Снимка АP/БТА

Британските власти обявиха нови, по-строги ограничителни мерки във връзка с разпространението на Ковид-19, като на територията на цялата страна се въвежда карантина, съобщи МВнР. 

Британският премиер Борис Джонсън обяви късно снощи, че в Англия се въвежда нова обща карантина заради нарастването на случаите на коронавирус. Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни, заяви Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че:

Пазаруват стоки от първа необходимост - за себе си или за друг човек в уязвимо положение;

Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи;

Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това;

Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като тези дейности трябва да бъдат ограничени до един път на ден и трябва да се извършват в района, в който живеят;

Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);

Посещават образователна институция или детско заведение - за тези, които имат право на това.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари. 

Студентите ще се обучават дистанционно с изключени на тези, които се обучават в т.нар. "критични професии" – лекари, учители, транспортни работници и др.

Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Хора, които попадат в рискови групи по отношение на Ковид-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.

Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763, уточняват от МВнР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови