Поне трима загинали при протести в Джелалабад срещу талибанското управление

OFFNews 18 август 2021 в 18:11 2581 0

Поне трима са загинали, според очевидци, при антиталибанските протести в афганистанския град Джелалабад днес. Протестът е срещу опита за съставяне правителство на талибаните. Западните страни засилиха евакуацията на дипломати и цивилни, съобщи Reuters.

Ранените са над дузина, след като талибанските бойци открили огън по протестиращите, споделят двама очевидци и бивш полицейски служител.

Талибаните обещаха мир, след като превзеха Кабул, твърдейки че няма да търсят отмъщение срещу стари врагове и ще уважават правата на жените в рамките на Ислямските закони.

Според свидетели, жертвите били убити, когато местни граждани се опитали да забият афганистанското национално знаме на площад в Джелалабад, намиращ се на около 150 км от столицата на главния път за Пакистан.

Говорителите на талибаните не са коментирали все още.

Докато талибаните укрепват властта си, един от техните лидери и съоснователи, Мула Абдул Гани Барадар, се завърна в Афганистан за пръв път от над 10 години. Талибански представител обяви, че водачите им ще се покажат пред света, за разлика от миналото, когато са живели в тайна.

"Малко по малко светът ще види всичките ни водачи", каза висшият талибански представител. "Няма да има никаква потайност."

Но хиляди Афганистанци, много от които са помагали над две десетилетия на чуждестранните сили, водени от САЩ, отчаяно се опитват да напуснат страната.

Около 5 000 дипломати, персонал, помощни работници са били евакуирани от Кабул през последните 24 часа. Евакуациите с военни полети ще продължат денонощно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови