Напрежение между медиите и военните в Киев, журналисти пишат до Зеленски да върне акредитациите на CNN и Sky News

OFFNews 14 ноември 2022 в 18:15 4357 2

Снимка Getty Images

Според солидарната съсловна общност военните репортери от Херсон създават историята на Украйна и са част от нейната победа.

Отнемането от страна на Генералния щаб на украинската армия на акредитациите за отразяване на бойните действия в Украйна на най-малко шест екипа, сред които на кореспондентите на CNN, Sky News и водещи местни редакции предизвика напрежение между медиите и комуникационните структури на ВСУ. 

За незабавно връщане на акредитациите на всички медии, чиито разрешения за работа бяха отнети от Генералния щаб на ВСУ заради нарушаване на забраната да влизат без разрешение в Херсон, се обяви първо неформалното обединение на украинските медии, журналисти и граждански организации „Медиарух“. Призивът на съсловната организация, адресиран до президента Володимир Зеленски и началника на Генералния щаб на ВСУ ген. Валерий Залужни и министъра на отбраната Олексий Резников, е подписан от местни и чуждестранни журналисти, военни и медийни експерти, организации и редакции.

Гилдията изисква от властите „да предприемат незабавни мерки за разрешаване на конфликтната ситуация, причинена от неефективността и непрофесионализма на комуникационните структури на Министерството на отбраната и по-специално на Съвместния координационен пресцентър на Оперативно командване „Юг“, съобщи порталът „Детектор Медия“. В неделя в специално изявление Генералният щаб обяви отнемането на акредитациите на шест медии, а в понеделник стана ясно, че сред санкционираните в частност са екипите на CNN и Sky News, които отразяваха влизането на украинските сили в града и тяхното посрещане от херсонци.

Колегите на „наказаните“ искат властите да върнат акредитацията на всички украински и чуждестранни екипи, отразявали събитията в Херсон Освен това журналистите настояват за вътрешно разследване на „непрофесионалната работа на комуникационния отдел на ОК „Юг“.

„Репортажите на украински и чуждестранни журналисти, направени в освободения Херсон, имаха огромен принос за нашата победа. Кадри на колеги от CNN, SkyNews и други водещи чуждестранни и украински медии обиколиха света. Те станаха свидетели на радостта, с която херсонци посрещат украинската армия, опровергавайки лъжите на руската пропаганда. Техните материали са, също така изключително важни документи от украинската история, която се създава в момента“, се казва в декларацията на Медиарух.

Според авторите на обръщението еразбирането на особеностите на работата на журналистите по време на войната и нежеланието да се създадат еднакви и прозрачни правила на работа е довело до създаване на информационно напрежение и комуникационна криза. „Опитът да се забрани всичко не само не работи, но и вреди на страната ни. А тези, които търсят прости решения, създават сложни проблеми“, пишат авторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

14.11 2022 в 21:21

Представям си подобна критика към режима от страна на медиите в Рашка. Ще има "Расстрелять!". :D

2070

1

НЕМА ТАКЪФ

14.11 2022 в 18:53

НЕ МОЖЕ НИКОЙ ДА ЗАБРАНИ НА " МИСИРКИТЕ / нищо лично / , ДА ПУБЛИКУВАТ ИНТЕРВЮТА И РЕПОРТАЖИ " ON LINE " , OТ МЕЖДУНАРОДНИ СЪБИТИЯ , ОЩЕ ПО МАЛКО - ВОЙНА !