Залужни отне акредитациите на CNN и Sky News заради влизане в Херсон въпреки забраната от Генщаба

OFFNews 14 ноември 2022 в 11:36 4561 13

Боб Робертсън влезе в освободения град заедно с ВСУ и се включи на живо от центъра на Херсон.

Снимка Скрийншот от ефира на CNN

Боб Робертсън влезе в освободения град заедно с ВСУ и се включи на живо от центъра на Херсон.

Генералният щаб на украинската армия е отнел акредитациите на украински и чуждестранни медии заради нарушаване на забраната на военните за влизане в Херсон без разрешение. Сред медиите с отнети военни акредитации са екипите на CNN и Sky News, които са се включили с репортажи на живо от освободения град. Специалният режим за акредитация и работа в зоните на военните действия в Украйна беше въведен със заповед на главнокомандващия на ВСУ ген. Валерий Залужни на 3 март т. г., дни след руското нахлуване в Украйна.

„Напоследък някои медии, пренебрегвайки съществуващите забрани и предупреждения, без съгласие със съответните командири и служби за връзки с обществеността на войските, извършват информационни дейности в Херсон преди завършването на стабилизиращите мероприятия. Подобни действия са грубо нарушение на разпорежданията на заповедта на Главнокомандващия въоръжените сили“, се казва в изявлението на Генералния щаб на ВСУ.

В резултат на нарушенията на редица представители на медии, нарушили правилата за работа в зоните на бойните действия, са отнети разрещенията за работа, а акредитациите им са обявени за невалидни. От ГЩ посочват, че заедно с получаване на прескартите си при акредитациите всички екипи и журналисти са получили и копие от заповедта на главнокомандващия Валерий Залужни.

От щаба на Залужни не посочиха кои са санкционираните медии, но според организацията „Детектор медия“, са отнети акредитациите на шест медии, в това число са и CNN и Sky News. Вероятно за невалидни са обявени и издадените от военните прескарти на екипите на информационните портали „Суспилне“ и „Хромадске“, които също имаха репортери в освободения Херсон и излъчваха оттам. Говорителят на Оперативното командване „Юг“ Наталия Гуменюк е потвърдила лишаването от акредитации на журналистите от CNN и Sky News. „Забраната важи за всички, беше качена и на страницата на ОК „Юг“, за нея бяхме уведомили официално. Засега работата на средствата за масова информация на територията на Херсон не е разрешена във връзка със съществуващите опасности. Така е решило командването. Разполагам с информация, че е отнета акредитацията на CNN и Sky News. Има информация и за италианска телевизия, която също е била там, но чакам допълнително данни“, заяви Гуменюк.

CNN, верни на себе си и в съответствие с професионалните си стандарти, изпратиха в Херсон екип, начело с дипломатическия редактор на телевизията Ник Робертсън, който в реално време отрази влизането на украинските бойци в града и реакцията на населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

12

Джендо Джедев

14.11 2022 в 21:56

Еврак,

Не се упражнявай в "логика", наблягай на шльокавицата, нея я умееш! :D

345

11

Джендо Джедев

14.11 2022 в 21:55

Веждичка,

Дай да видим къде са показвали въпросните издевателства. :D

-5426

8

Бай Пешо от Перни 6

14.11 2022 в 16:36

Да в момента се извършват военни престъпления там, няма как да има журналя. Но иначе са защитници на демокрацията, уж. Грабеж и убийства по CNN не е добре за имиджа на наркомана, май?

345

7

Джендо Джедев

14.11 2022 в 14:57

Джони,

Когато му изнася е зависима, когато не - независима е! Мурзилките са така, въртеливи са между гърба и краката! :D

2073

6

Johnny B Goode

14.11 2022 в 14:09

Еврото, ама ти освен трол си и голям неграмотник.
CNN независима? Точно колкото и Fox News.
Пиши там по теми които познаваш и не се излагай на стари години.

1000

5

нетрол

14.11 2022 в 12:40

Правилата са за всички.
При това, тези правила са за защита на живота на военните им, както и защитават мирното им население, така че са двойно оправдани. В Щатите също са наясно, имат си доста добри игрални сериали и дори филми, описващи точно ситуации, като тази, как гонене на сензация за един журналист е въпрос на професионална чест, но трябва да има и професионална етика. Също както е добре за медията да показваш ексклузивни репортажи с ирански младежи с лозунгите им против тиранията, ама като излъчиш кадрите без "квадратчета", тези младежи после изчезват в някой зандан. Понеже репортажите ги гледат и орките.

-240

4

редовно четящ

14.11 2022 в 12:22

Украинците нееднократно призоваваха за неразпространение на информация за бойните им действия. Така че санкцията си е навременна.