Най-лошият сценарий с Украйна и Русия може да се случи още следващата седмица, предупреди Великобритания

OFFNews 19 февруари 2022 в 21:34 5664 7

Снимка Getty Images

Лиз Тръс

"Най-лошият сценарий" между Украйна и Русия може да се случи "още следващата седмица", предупреди британският външен министър Лиз Тръс по време на провеждащата се днес в Мюнхен международна конференция по сигурността.

Тръс коментира още, че Русия не подхожда сериозно по отношение на търсенето на дипломатическо решение.

"Това е един от най-опасните моменти за европейската сигурност от ранните години на 20-и век насам. И ние трябва да покажем безпрецедентно единство. Много хора биха искали да мислят с надежда за ситуацията, но аз мисля, че трябва да се подготвим за най-лошия сценарий, а този най-лош сценарий може да се случи още следващата седмица", заяви министърът.

По думите на Тръс нейната страна ще бъде в единство с партньорите си, за да подкрепи Украйна.

Тя подчерта, че Обединеното кралство е "твърдо решено да наложи сериозни цена на Русия в случай на инвазия, включително строги санкции".

"Ще спрем възможността на олигарсите да прехвърлят парите си в международен план. Ще им попречим да пътуват и ще затрудним достъпа на руски компании до нашите капиталови пазари. И също така ще направим по-труден достъпа на Русия до пазарите на държавен дълг", каза тя.

Подобна прогноза изказа и американският министър на отбраната Лойд Остин. Според него руският президент може да реши да нападне "в кратък срок", а увеличеното руско военно присъствие по границата с Украйна едва ли е "блъф". В интервю за ABC News той анализира, че инфраструктурата на руските сили по границата е като за "провеждане на успешна инвазия".

Русия, от своя страна, отрича, че планира навлизане в Украйна и дори обяви преди дни, че е приключила с ученията по границата и изтегля военните си. Украйна и някои западни държави обаче коментираха, че тази информация не се потвърждава.

Байдън: Убеден съм, че Путин е взел решение Русия да нахлуе в Украйна

В деня на провеждането на мюнхенската конференция стратегическите ядрени сили на Русия проведоха учения под ръководството на президента Владимир Путин. Кремъл съобщи, че по време на военните учения Русия успешно е изстреляла хиперзвукови и крилати ракети в морето. Президентът Путин е наблюдавал ученията на екрани заедно с беларуския лидер Александър Лукашенко от т.нар. от Кремъл "ситуационен център".

В същото време Държавната дума обяви, че ще обсъди на следващото си пленарно заседание на 22 февруари влошаването на положението в Донбас и реакцията на Запада. Според председателя на Думата Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС и БТА, вече цяло денонощие Киев обстрелва двете "народни републики" в Източна Украйна - Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР). "Хиляди бежанци, жени с деца бягат от войната", каза той и отбеляза, че никой от участниците в Мюнхенската конференция по сигурността не е изразил загриженост по този въпрос.

Володин заяви още, че Западът заплашва със санкции Русия, ако тя "се изправи в защита на своите граждани и съотечественици в ДНР и ЛНР".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

20.02 2022 в 11:32

чудни коментари

Факт е, Лондон обича парите, Руските особено. Няма лошо.

Но пазара си има правила, като искаш да извиваш ръце, и не играеш по правилата където си инвестирал, рискуваш да си загубиш инвестициите

поживем увидем...

23293

1

Стефан

20.02 2022 в 01:38

На тая май танковия люк наистина и е издънил главата.

Нали Захарова ти каза, че като прибереш парите на лондонските крадци, ще ти издейства от Лавров главната награда на руското външно министерство за чужденци.

И сама намери доказателства, че не се каните да нахлуете в Русия. Щото ако изобщо успеете да закарате някога някой кораб или самолет до там, руснаците просто ще ви го гръмнат.
А китайците така и няма да ви довършат атомния реактор, пък сами не можете да си построите. И ще си светите със свещи, както сега се греете с фъшкии, който изобщо се уреди.