Над 60 заложници са в неизвестност, твърди Хамас

Израелската армия обяви четиричасов "прозорец" за изтегляне на цивилните в южната част на Ивицата Газа

OFFNews 05 ноември 2023 в 07:31 2032 1

Войната в Газа

Снимка БТА/АП

Над 60 заложници са в неизвестност вследствие на израелските въздушни удари в Ивицата Газа, твърди "Хамас", предаде Ройтерс с уточнението, че информацията не може да бъде проверена. 

Абу Убайда, говорител на Бригадите "Изедин ал Касем", съобщи в акаунта на "Хамас" в "Телеграм", че 23 тела от 60-те изчезнали израелски заложници са затрупани под развалините. 

Израелските военни са атакували бежански лагер в Газа вчера, убивайки 51 души, предимно жени и деца, след като призивите за прекратяване на огъня от арабския свят бяха отхвърлени от Съединените щати и Израел, съобщава палестинската агенция WAFA, като Ройтерс отново подчертава, че не е успяла да извърши независима проверка на информацията. От израелската армия засега са отказали коментар. 

Здравните власти в Газа твърдят, че над 9488 палестинци са били убити във войната, която започна, когато бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, уби 1400 души и взе над 240 заложници.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Аман и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на прекратяване на огъня. 

Тази война просто ще причини повече болка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни отново в бездната на омразата и дехуманизацията", каза външният министър на Йордания Айман Сафади на пресконференция с Блинкен. 

Висшият американски дипломат обаче отхвърли идеята и подчерта, че това би било от полза само за Хамас, защото ще позволи на ислямистката групировка да се прегрупира и да атакува отново.

Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, за да позволи на хуманитарната помощ и хората да напуснат гъсто населената Ивица Газа. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли това още при срещата си с Блинкен в петък в Тел Авив. 

Израелските сили за отбрана обаче обявиха, че ще разрешат движението по пътя към южната част на територията между 10 ч. и 14 ч., съобщи говорител на армията в платформата "Екс". Публикувана е и карта, на която е показан пътят, по който може да се извърши придвижването. В публикуваното съобщение се казва на арабски език: "Ако ви е грижа за вас и близките ви, тръгнете на юг, следвайки нашите инструкции", информира БТА. 

Израелската армия вече няколко пъти призова хората в северната част на Газа да се преместят на юг. По данни на военните най-малко 700 000 души вече са го направили. 

Пропалестински демонстрации се проведоха в различни градове по света - Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, за да поискат спирана на войната, която продължава почти месец. Във Вашингтон демонстрантите осъдиха военната политика на президента Джо Байдън, някои носеха плакати с надписи „Животът на палестинците има значение“, „Да живее Газа“ и „Тяхната кръв е в ръцете ви“. 

Протестиращи се събраха пред резиденцията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, в Израел се засилва гневът от провалите, довели до смъртоносната атака на въоръжени бойци от палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу израелски селища около Ивицата Газа миналия месец, предаде Ройтерс.

Събралото се множество развяваше израелски знамена и скандираше "Затвор сега!", а няколкостотин души проникнаха зад полицейските заграждения около резиденцията на Нетаняху. Протестът съвпадна с проучване на общественото мнение, според което над три четвърти от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша