Quantcast

"Мозъкът на атентатите" в Париж бил доволен като след пазар на промоция

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2016 в 08:35 5536 2

Абделхамид Абауд

Приятелка на Хасна Айбуласен, братовчедката на мозъка на атентатите в Париж Абделхамид Абауд, е изиграла ключова роля в откриването му, пише френският в. "Фигаро", цитиран от Дарик.

Абауд беше един от атентаторите във френската столица, които на 13 ноември убиха 130 души. Той беше ликвидиран при специална операция в Сен Дени на 18 ноември в апартамент под наем. Заедно с него бяха и Хасна и още един мъж, които също загинаха на мястото. 

Жената от разказа, публикуван във в. "Фигаро", е представена като Соня, но това не е истинското й име. Заради това, че тя е съдействала на полицията, жената се страхува за живота си и живее в друг град, под друго име, далеч от близките си, като е променила напълно навиците си и е под полицейска защита.

Младата жена разказва, че на 15 ноември е била с Хасна, когато някой й се обадил от Белгия и поискал от нея да отиде в предградието на Париж Обервилие, в промишлена зона близо до магистрала, и да се срещне там с Абауд. Хасна взима със себе си Соня и на място извиква парола. Тогава от близките храстите излиза Абауд. Той инструктира Хасна да му намери нови дрехи и апартамент, в който да се скрие. Едва тогава Соня разбира за кого става дума.

Вие участвахте в онова, което се случи на 13 ноември, пита Соня и Абауд й се похвалва, че е бил в групата стрелци, които откриха огън в Париж. Тогава Соня го пита защо е убил невинни хора и той й казва, че това не са невинни жертви. Тези хора не бяха невинни. Виж какво става у нас в Сирия, й отвръща Абауд.

Соня си спомня, че говорейки за атентатите, той има много доволно изражение, все едно, че е излязъл на пазар и е намерил стока на промоция. Пред Соня Абауд разказва, че е искал да нападне търговски център, комисариат и детска ясла, но нещата се объркали. Разказва, че се е върнал от Сирия без официални документи, придружаван от сирийци, иракчани, французи, германци, англичани. Общо били 90 души, върнали се от Сирия във Франция и сега се намирали навсякъде в района Ил-дьо-Франс (около Париж), допълва Соня, като се позовава на думите на Абауд.

След като Хасна и Соня си тръгват от мястото на срещата, Соня съветва приятелката си да издаде Абауд, но тя отказва. Когато остава сама, Соня подава сигнал на специалния номер за сигнали в случай на атентати - 197. Научила от Хасна на кой адрес ще се укрива Абауд, тя го предава на полицаите.

Днес Соня признава, че животът й е труден и че след като е сменила името си, не може да се върне на работа, а всичките й документи са още на старото й име. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2016 в 11:08

Този спокойно може да се приеме като обобщен образ на всички настоящи опозиционери в България.

05.02 2016 в 09:07

Евала Сонче!