Москва: Заплахите на САЩ срещу Русия са подкрепа на терористите в Сирия

OFFNews 29 септември 2016 в 12:00 4652 1

Заплахите на САЩ срещу Русия по повод ситуацията в Сирия де факто са подкрепа на терористите. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи на Русия Сергей Рябков на фона на увеличилото се напрежение между САЩ и Русия след възобновяването на огъня в Сирия.

„Всеки ден повтаряме, че не виждаме друго решение, освен дипломатичното. Това, което се случва, е следствие от неспособността на САЩ да изпълнява своите задължения и обещания – това лежи на съвестта на тези, които вземат решенията във Вашингтон“, заяви Рябков, цитиран от ТАСС.

Изявлението на Рябков идва, след като говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби обяви, че последствията от действията на Москва в Сирия може да са нападения от терористи в руски градове.

В същото време държавният секретар Джон Кери обяви, че ще прекъсне диалога с Москва за Сирия, ако Русия и сирийското правителство не прекратят ударите в Алепо. Ултиматумът е поставен по време на телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

В отговор Лавров е обявил, че сирийската опозиция се слива с терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“, подразделение на „Ал Кайда“, и водят битки срещу сирийската армия заедно.

Зам.-министърът подчерта, че Москва е възмутена от ултимативния тон на САЩ по отношение на Русия и ситуацията в Сирия.

„Стига се до неприкрити цинични заплахи по наш адрес и адреса на тези, които на практика водят борбара с тероризма в Сирия. Ние не можем да характеризираме по друг начин това, освен като де факто поддръжка на терористите от страна на САЩ“, допълни той.

Рябков подчерта, че Москва не приема предложението за прекратяването на огъня в Сирия за по 7 дни, а е съгласна само на 48-часови примирия, тъй като по-дългият срок се използва от терористите за прегрупиране на силите.

„Ние нееднократно предлагахме 48-часови паузи, но САЩ са зациклили напълно на искането за седемдневни паузи. Този срок е достатъчен за това терористите да попълнят запасите си и да прегрупират силите си“, коментира Рябков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови