Ердоган обвини САЩ в доставка на оръжие за кюрдски в бойци в Сирия

OFFNews 23 септември 2016 в 11:22 5174 1

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ, че са доставили оръжия на кюрдските бойци в Северна Сирия с два самолета.

Изявлението на Ердоган ще добави ще увеличи напрежението между Анкара и Вашингтон за американската подкрепа за кюрдските сили в Сирия, които участват в операциите срещу "Ислямска държава". 

Турция смята кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) и политическото им крило - Партия "Демократичен съюз", за разклонение на кюрдските бунтовници, които водят въоръжен бунт срещу турската държава.

Ако мислите, че ще унищожите ИДИЛ със СЗН и ПДС, няма да успеете, защото те също са терористични групи, каза Ердоган. 

Турският президент подчерта, че е повдигнал въпроса на среща с американския вицепрезидент Джо Байдън, като по думите на Ердоган Байдън не знаел за доставката. 

САЩ спуснаха от въздуха оръжия на СЗН през 2014 г. в град Кобане. Половината от тези оръжия са попаднали в ръцете на ИДИЛ, твърди Ердоган. 

Говорителят на Ердоган - Ибрахим Калън, заяви вчера, че е изключено Турция да се включи в операция на коалицията срещу крепостта на "Ислямска държава" в Ракка, ако Силите за защита на народа също участват в нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови